Zvonimir Boban

Zvonimir Boban
Rođen je u Imotskom 1968. godine i uz Aljošu Asanovića i Igora Prosinečkog, smatra se najboljim veznim igračem kojeg je Hrvatska ikad imala. Svoje prve korake prema profesionalnoj nogometnoj karijeri započinje sudjelovanjem u reprezentaciji za mlade na U-21 u Čileu 1987. godine kad je pobjeda postignuta zahvaljujući Bobanovom jedanaestercu.
Rekli smo da je bio vođa naše reprezenatcije, ne samo da ih je vodio na dva prvenstva nego je svojom igrom i pojavom držao reprezenatciju na okupu.

Osim što je ostavio veliki trag u Hrvatskom nogometu tako mu je priznanje odao jedan od najvećih klubova u Italiji, Milano.

Pored velikih koji su obilježili djelovanje ovog kluba spominje se i ime Zvone Bobana, za kojeg tvrde kako je bio jamac stabilnosti u osvajanju brojnih trofeja. Talijani su ga okarakterizirali kao jakog i pametnog u glavi te izuzetno talentiranog igrača koji može slobodno stajati uz bok s drugim velikim igračima kao što su Zidan, Kaka ili Bobanov suigrač Savičević ili kako su ga Talijani zvali “il Genio”.

Osim priznanja koje je stiglo iz Milana, Bobana su svrstali u idealnu momčad stranaca u povijesti, serije A, što je još jedno od brojnih priznanja koje je ovaj nogometni vođa dobio.

Pored nogometa uspio je završiti Filozofski fakultet, smjer povijest i tako pokazao svoju raznovrsnost i talentiranost ne samo na području nogometa.

Vjerojatno puno nas nije znalo da je Boban prilikom pokušaja igranja za Hajduk dobio odbijenicu, jer su smatrali kako ima pretanke noge.

Za vrijeme njegove profesionalne karijere u nogometu pazit ćemo ga i po čuvenom udarcu na policajca kad je pokušavao obraniti našeg navijača na neredima koji su nastali uslijed utakmice Dinamo i Crvene zvezde na Maksimiru.

Zvonimir Boban će kao i Davor Šuker te ostali koji su tada igrali ostat zapamćen kao igrač zlatne generacije naših nogometaša koji su od osamostaljivanja Hrvatske pa sve do 1998. godine bilježili najveće rezultate Hrvatskog nogometa te na taj način pomogli da se prebrode tada zaista teški trenuci za sve nas.

Zvonimir Boban je u sretnom braku sa poznatom dizajnericom Leonardom s kojom ima djecu za koju čekamo da vidimo dali će barem malo krenut stopama svojih roditelja, te na jedan način ostat zapamćeni kao oni koji su puno doprinjeli razvoju Hrvatskog sporta.

Slične biografije