Zvonimir Milčec

Zvonimir Milčec
Radi se o jednom od naših istaknutijih hrvatskih književnika, koji je svoju popularnost stekao djelima u kojima se najviše posvećivao gradu Zagrebu te naravno kao pisac za djecu.
Zvonimir Milčec rodio se 3. rujna 1938. godine u Zagrebu, gdje se i školovao. Svoje je školovanje završio sudiranjem na VPŠ-u, gdje je u Beogradu završio novinarsku školu. Možemo reći kako je od početka svoju koncentraciju stavljao najviše na novinarsku struku, gdje je bio poprilično uspješan.

Radio je kao reporter, kolumnist, urednik izdanja i pomoćnik glavnog urednika u Večernjem listu te kao glavni urednik dvotjednika Zagrebački trg. Skoro deset je godina radio na mjestu stalnog kolumniste Jutarnjeg lista te nakon toga kao kolumnist Večernjeg lista.

Svoju bogatu karijeru zaokružio je brojnim nagradama. Naime nagrađen je novinarskom nagradom za životno djelo Otokar Keršovani 2009. godine, a prije toga dobio je književne nagrade kao što su: Grigor Vitez 1976. godine, Mlado pokoljenje 1977. te nagradu grada Zagreba 1994. godine.

Pored toga što je velik dio svoje karijere radio kao novinar pišući za naše najuglednije novine, Zvonimir je najpoznatiji ipak kao pisac nekoliko djela, od kojih treba izdvojiti ponajviše djela za djecu. Danas piše kolumne na više web stranica i portala.

Rekli smo kako je najpoznatiji kao dječji pisac. Dakle od dječje literature treba izdvijiti djela kao što su: Zvižduk s Bukovca, Posljednji zvižduk, Priča o novinama i Tajna krvavog nosa. Većina knjiga izašla je u ponovljenim izdanjima, a prevođena su na ruski i poljski, engleski i njemački, a neke su knjige poslužile kao predlošci za televizijske dokumentarne serije, igrano-dokumentarne filmove i kratke umjetničke filmove.

Kad malo bolje pogledamo tematiku njegovih djela, možemo primjetiti kako se najviše koncentrirao na teme vezane uz rodni Zagreb. Na više je načina pokušao pokazati koliko je vezan uz ovaj grad i koliko mu znači, a čak je bio jedan od onih koji je sudjelovao u incijativi podizanja spomenika Mariji Jurić Zagorki.

Slične biografije