Robert Louis Stevenson

Robert Louis Stevenson
Robert Louis Stevenson bio je poznat kao škotski romanopisac, esejist i pjesnik koji je uvelike doprinjeo svjetskoj kniževnosti svojim djelima za mlade. Njegova popularnost temeljila se na uzbudljivim i prije svega pustolovnim i fantastičnim romanima od kojih svakako treba izdvojiti "Otok s blagom", "Dr. Jekyll i gospodin Hyde", "Crna strijela" te mnoga druga književna djela, eseje i pjesničke zbirke.
Robert se rodio u Edinburgu u Škotskoj, 13. studenog 1850. godine u obitelji gdje je otac bio poznat kao jedan od vodećih inženjera Thomasa te majke Margaret Balfour Isabelle. Robert je veći dio svog vremena proveo u Škotskoj u svojoj kući. Nažalost kako je bio slabašnog zdravlja, kao manji je bolovao od tuberkuloze zbog čega je morao neprekidno putovati u potrazi za podnebljem koje bi godilo njegovu zdravlju.

Možemo reći kako je bolest ostavila itekakav utjecaj na Roberta u njegovom kasnijem životu, kada je isto tako izgledao slabašno i zapravo bolesno. Međutim unatoč svojoj bolesti Robert je svoja silna putovanja iskoristio za svoje pisanje. Možemo reći kako su mu ta putovanja koristila prije svega jer je tako pronalazio inspiraciju za svoja brojna djela.

Put ga je tada naveo u Kaliforniju gdje je upoznao svoju buduću suprugu s kojom se i vjenačo 1880. godine. S njom kao suputnicom nastavio je svoja putovanja te odselio na tihooceanski otok Samou na kojem je i umro 3. prosinca 1894. godine. Kao što se može primjetiti putovanja su započela zbog bolesti, a dalje se nastavila kao potreba jednog pisca da pronađe što više inspiracije za svoja djela koja se i danas čitaju s velikim zanosom.