Bob Marley

Bob Marley
Robert Nesta Marley rodio se u veljači 1945. godine u gradu St. Anns na Jamajci kao sin Jamajčanke i kapetana britanske armije porijeklom iz Liverpoola. Već u ranoj fazi svog djetinjstva pokazivao je sklonost prema glazbi, a sa 17 godina snima svoju prvu singl ploču pod nazivom “Judge Not”, surađujući tada s Joe Higgsom u Ken Khouri Federal studiju u Kingstonu.
Samo godinu dana kasnije okuplja poznate Wailerse u postavi koju su činili Peter Tosh, Bunny Livingston, Junior Braithwaite i Beverly Kelso sa svojim prvim singlom “Simmer Down”, koji je bio prodan u 80.000 primjeraka.

Godine 1966. Haile Sellasie posjetio je Jamajku i od tog trenutka Bob i ostali članovi benda prihvaćaju rastafarijansku vjeru. Svojom su glazbom pokušavali prenijeti poruku ljubavi i mira. Može se reći da je u Jamajci sve imalo takvog odjeka da se na Boba gledalo kao proroka, čiji je utjecaj išao sve do politike.

Godine 1969. Marley izdaje album pod nazivom “Soul Revolution” i osniva izdavačku kuću “Tuff Gong” sa jednim od najvećih hitova kao što je pjesma “Trenchtown Rock” koja govori o najgorem kingstonskom getu. Godine 1970. izlaze albumi kao što su “African Herbsman” i “Rasta Revolution”, koji su bili u znaku rastafarijanizma.

Ono što je najbitnije kod njegovih pjesama što su uglavnom bile pune socijalnih i političkih komentara zbog čega je na njega bio izvršen atentat 3. prosinca 1976. godine kada je grupa ljudi provalila u njegov dom uoči koncerta koji se trebao održati za vladajuću lijevo orijentiranu stranku.

Smrt ovog velikog glazbenika zbog raka 1981. godine zavila je u crno ne samo njegove obožavatelje nego i sve one koji su ga cijenili zbog njegovih stavova kojima se zagovarao za prava siromašnih i obespravljenih. Smatra se da je puno učinio na osvještavanju političke svijesti mladih ljudi. Najveće njegovo naslijeđe svakako su pjesme koje i danas nadahnjuju ne samo glazbenike, nego i sve one koji su prepoznali pravu bit u njegovim pjesmama.