Karl Benz

Karl Benz
Karl Benz rodio se 25. studenog 1844. godine kao Karl Fridrih Mihael Vajlant u mjestu Milburb u Njemačkoj pokrajini Baden-Wunterberg. Nažalost kad je Karl imao samo dvije godine, otac mu pogiba u željezničkoj nesreći, nakon čega mu je promijenjeno ime u Karl Fridrih Benz.
Kad je već bio dovoljno star započeo je silna usavršavanja po raznim kompanijama Njemačke i Austrije gdje nije prestao sanjati svoje snove, a dobro je bio svjestan da ništa nije bilo moguće bez financijske podrške. Postoje teorije kako je već za studentskih dana razmišljao kako bi bilo dobro da osim bicikla postoji neko pogodno vozilo koje bi se kretalo bez snage mišića, odnosno bez pomoći konja. Benz je bio odlučan u tome da napravi svoje vozilo.

Problem kod njegove nove vizije bio je motor, no smatrao je kako može pronaći odgovarajući u motoru SUS koji je bio u ranoj fazi povećanja pouzdanosti i efikasnosti. Godine 1878. usredotočio se na posao izrade dvotaktnog motora pri čemu se bazirao na Otovoj koncepciji koja je patentirana dvije godine ranije. Motor je bio operativan do novogodišnje noći.

Nakon toga slijede patenti za mjenjač, glavnu spojnicu, hladnjak za rashladnu tekučinu. Nažalost baš u to vrijeme dolazi do velikih promjena unutar firme zbog čega sam Benz odlazi iz firme koju je praktički pomogao osnovati. Trokolica je dobila patentnu zaštitu 29. siječnja 1886. godine pod brojem DRP-37435, kada prelazi na benzinski motor, čiji su tvorci Dajmler i Majbach.

Benz se u tom periodu ponovno vraća na svoj prvotni model, kada zadnji točak bicikla zamjenjuje sa dva i ujedno montira motor između njih. Za pogon je pripremio umanjen Otov četverokatni motor, čiju je snagu proveo pomoću lančanog prijenosa. Godine 1885. izradio je svoju prvu trokolicu u 42. godini života.

Umro je 4. travnja 1929. godine.

Slične biografije