Karl Marx

Karl Marx
Radi se dakle o osobi koja je prije svega težila znanstvenoj analizi i kritici kapitalizma te koja se smatra jednim od najutjecajnijih teoretičara socijalizma i komunizma.
Karl Marx rodio se kao Karl Heinrich Marx 5. svibnja 1818. godine u mjestu Tier, malom gradiću smještenom u Kraljevini Pruskoj. Imao je privatno školovanje dok nije krenuo u Srednju školu Trier čiji je ravnatelj bio prijatelj njegovog oca. Poznato je kako su se u školi najviše zapošljavali svi oni koji su razmišljali kao liberalni humanisti, što je razljutilo vladu.

Iako je Karl Marx htio studirati filozofiju i književnost njegov ga je otac vidio kao pravnika, zbog čega se Marx nikad u potpunosti nije posvetio učenju koliko je zapravo mogao. Zbog loših ocjena morao se premjestiti na Sveučilište u Berlinu gdje se približio onome što je na početku htio studirati.

Marx se dosta rano u svom životu počeo baviti određenim tezama koje neki još i danas samtraju radikalnima. Naime njegovo glavno djelo “Kapital” sastoji se od tri knjige koje se sve bave ekonomskom problematikom. Tu treba izdvojiti “Njemačku ideologiju” te "Manifest komunističke partije".

Za vrijeme svog djelovanja Marx je prihvaćao Hegelovu dijalektiku po kojoj se razvijaju društvo i svijet. No unatoč tome odbacio je njegov idealizam, po Mrxu materijalno određuje svijest, a ne obrnuto. U svojem je djelovanju prošao kroz različita polja, a pritom se dotakao velikog broja pitanja, s tim da je ipak najpoznatiji bio u analizi povijesti u terminima borbe klasa, sažete u "Komunističkom manifestu".

Svojim razmišljanjem utjecao je na Lenjina, Staljina, Fidela Castra, Che Guevaru, Deborda i mnoge druge.

Umro je 14. ožujka 1883. godine u Londonu.

Slične biografije