Robert Prosinečki

Robert Prosinečki
Robert Prosinečki rođen je u Vilingen-Schwenningenu u Njemačkoj, 12. siječnja 1969. odakle je krenuo prema svojim velikim nogometnim uspjesima. Robert je poznati hrvatski i jugoslavenski nogometni reprezentativac koji je igrao na poziciji veznog igrača. Danas trenira poznati nogometni klub Crvenu zvezdu.
Svoju je klupsku karijeru započeo već sa 5 godina u FC Stuttgart Kickersu, odakle 1979. sa svojom obitelji dolazi u Hrvatsku gdje nastavlja igrati i to u domaćem klubu NK Dinamo čiji je član bio sve do 1987. godine. Među njegove nogometne početke treba ubrojiti osvajanje Svjetskog nogometnog prvenstva u Čileu s juniorskom reprezentacijom kada je proglašen najboljim igračem i kada osvaja Zlatnu loptu.

Osim Dinama, Robert je igrao i u Crvenoj Zvezdi gdje 1991. osvojio Ligu prvaka s kojima je osvojio tri naslova državnog prvaka, domaći Kup te Kup europskih prvaka. Nakon igranja za Crvenu zvezdu, svoju međunarodnu karijeru nastavlja u Real Madridu, gdje zbog teške ozljede izbiva godinu dana. Međutim baš s ovim velikim klubom osvaja španjolski kup i naravno prvenstvo.

Osim Reala, igrao je u Real Oviedi, Barceloni i Sevilli. Nakon povratka u Hrvatsku igrao je za NK Croatiu, Hrvatski Dragovoljac, Standard Liege, Portsmouth, Olimpiju iz Ljubljane te u NK Zagreb gdje nakon završetka karijere ostaje na poziciji sportskog direktora.

Za Hrvatsku je odigrao 49 utakmica i pritom postigao 10 golova. Bitno je spomenuti kako je jedini igrač u povijesti koji je postigao pogodtke na SP za 2 različite reprezentacije, 1990. za Jugoslaviju te 1998. za Hrvatsku. U Engleskom je klubu Portsmouthu izabran za 11 Najboljih što se tiče povijesti kluba. Peti je ne-Španjolac u povijesti koji je igrao za FC Barcelonu i Real Madrid.

Već smo spomenuli na početku da se radi o velikom virtuozu koji je zbog svojih nevjerojatnih driblinga često nazivan “posljednjim romantičarem”.