Damir Polančec

Damir Polančec
Što se tiče njegove političke karijere možemo reći kako je zaista bogata. Naime bio je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Koprivnica, a sredinom veljače 2005. godine bio je imenovan za potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, zamijenivši pritom Andriju Hebranga koji je dao ostavku. Početkom 2008. godine u vladi premijera Ive Sanadera, imenovan je potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva. Tu je dužnost nastavio obnašati i u vladi Jadranke Kosor.
Kraj njegovog mandata kao ministra došao je poprilično naglo kada je 30. listopada 2009. godine podnio neopozivu ostavku na dužnost predsjednika Vlade i ministra, zbog navodne umiješanosti u Podravkinu aferu Spice, kojom su menadžeri Podravke namjeravali otkupiti četvrtinu dionica koprivničke tvrtke. Bio je to period kada je ujedno izbačen iz HDZ-a.

Damir Polančec rođen je 25. lipnja 1967. godine u selu Đelekovec kraj Koprivnice, gdje je živio najveći dio svog života. Što se tiče školovanja, diplomirao je 1992. godine na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer agronomija. Ubrzo nakon studija zapošljava se u zagrebačkom poduzeću Dukat, gdje je radio kao tehnolog u proizvodnji topljivih sireva.

Uskoro prelazi u Podravku, gdje je ubrzo imenovan višim komercijalnim referentom zaduženim za nabavu sušenog povrća. U travnju 1997. postaje član tima za restrukturiranje nabave, a od ožujka 2000. nalazi se na mjestu člana uprave, gdje je bio zadužen za prodaju i razvoj tržišta. Neko vrijeme obnašao je funkciju predsjednika Rukometnog kluba "Podravka Vegeta" iz Koprivnice.

Slične biografije