Ian Fleming

Ian Fleming
Naravno pričamo o Ianu Flemingu, čuvenom britanskom piscu i novinaru koji se proslavio serijalom romana o tajnom agentu, jednom od najvećih hitova književnosti 20. stoljeća. Od naslova treba navesti: "Casino Royale", "Živi i pusti umrijeti", "Moonraker", "Dijamanti su vječni", "Iz Rusije s ljubavlju", "Dr. No", "Goldfinger", "Samo za tvoje oči", "Špijun koji me volio", "U službi njezinog veličanstva", "Samo dvaput se živi" i mnogi drugi. Prvi film o Jamesu Bondu snimljen je 1962. godine, a prvi glumac koji ga je utjelovio bio je Sean Connery.
Ian Fleming rodio se 28. svibnja 1908. godine u Mayfairu, najbogatijoj četvrti Londona u obitelji majke Evelyn St. Croix Rose i oca Valentinea Fleminga koji se početkom Prvpg svjetskog rata pridružio čuvenoj "C" jedinici. Nažalost poginuo je tijekom njemačkog granatiranja. Nakon očeve smrti poslan je u Školu Durnford u blizini posjeda obitelji bond prema kojoj je dobio nadahnuće za pisanje romana o tajnom agentu.

Godine 1921. odlučio je slijediti svog brata na Fakultet Eton gdje se iskazao u više školskih aktivnosti kao što je bila atletika i uređivanje časopisa, gdje se zaista iskazao. Nakon što je počeo uređivati časopis fakulteta, Ian je više puta došao u sukob s ravnateljem koji mu je zamjerao način ponašanja i odijevanja, prije svega njegovu masnu kosu koju je volio mazati uljem.

Nakon nekoliko okršaja otišao je sa fakulteta i pritom promijenio nekoliko vrhunskih škola kao što je bila ona u Ženevi u Švicarskoj. Nakon završetka školovanja podnio je zahtjev za ulazak u Ministarstvo vanjskih poslova, a budući da nije uspio prvi puta, njegova je majka morala lobirati kod Sir Rodericka Jonesa tadašnjeg voditelja Reutersa. Na kraju je dobio mjesto urednika u Reutersu.

Nadahnut zbivanjima u svijetu, a pritom najviše mislimo na Drugi svjetski rat i brojne operacije koje su se odvijale, Ian je počeo planirati pisanje špijunskih romana s kojima je služeno započeo 1952. godine.
Bio je to samo početak jednog od najuspješnijih serijala svih vremena.

Ian Fleming umro je 12. kolovoza 1964. godine.