Malcolm X

Malcolm X
Naime prije nego što je svoj život usmjerio prema borbi za ravnopravnost svih crnaca, bio je kriminalac koji se na nepošten način trudio doći do više novaca. Naime poznato je kako je nakon što je stekao dovoljno novaca, preselio u New York gdje je postao nasilnik, svodnik i diler drogom, a kasnije i ovisnik.
Slobodno možemo reći kako je bio jedan od najopasnijih nasilnika na ulicama harlemskog podzemlja, zbog čega je 1941. bio uhićen te osuđen na deset godina zatvora. Godine 1952. pušten je iz zatvora nakon čega se odlučio pridružiti pokretu poznatijem kao Nacija islama.

Malcolm Little rođen je 19. svibnja 1925. godine u Omahi kao četvrto od sedmero djece u obitelji koja je uvijek nastojala vrednovati obiteljske vrijednosti i prije svega korijene. Dok je još bio dijete cijela se obitelj preselila u Lansing, Michigan. Nažalost dok je bio dijete oca su mu ubili bijeli rasisti i to zbog razloga što je bio član udruge za poboljšanje života crnaca.

Iako se najvjerojatnije radilo o ubojstvu cijeli je slučaj bio prikazan kao nesretan nakon čega su brigu o Malcolmu preuzeli stariji brat i sestra. To je bilo vrijeme kada se nažalost više sam odgajao budući da je majka bila shrvana onim što se dogodilo ocu, zbog čega je počeo voditi život sitnog kriminalca. Naime sa samo dvanaest godina postao je štićenikom Doma za nezbrinutu djecu.

Kako mu je prvi dio života bio obilježen kriminalom vjerojatno je osjetio potrebu da mu se život preokrene i krene u jednom novom smjeru. Vrlo brzo nakon što se učlanio u Naciju islama promijenio je prezime u X. To je učinio u znak poštovanja prema svojim nepoznatim afričkim precima koji su u Ameriku bili dovedeni kao robovi.

Tada je otputovao u hadždž u muslimanski grad Meku, a nakon povratka postavio je tezu kako su svi bijeli ljudi zli, zbog čega je osnovao vlastitu organizaciju poznatu kao "Organizacija Afro-američkog jedinstva". Godine 1965. smrtno je ranjen dok je držao govor u New Yorku, gdje je otvoreno kritizirao Elijaha Muhammada.