Muhammad Ali

Muhammad Ali
Njegov život je od samog početka obilježio boks i ljubav prema tom sportu kada je među prvima počeo prakticirat posebnu tehniku boksanja kako bi neki rekli stil leptira koji brzo leti oko protivnika, a potom ubada kao osa. Muhammad je svoje ime počeo graditi od najranijih dana, točnije od osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu nakon čega stječe naslov prvaka u profesionalnom boksu. U tom je periodu još uvijek imao svoje ime po rođenju koje odlučuje promijeniti neposredno nakon osvajanja nove titule kad je javno prihvatio Islam te se pridružio sekti pod nazivom Malcolm X Koja je zapravo predstavljala simbol borbe crnačkog stanovništva protiv ropstva zbog čega je odbio ići u Vijetnam i kada stupa u sukobe sa vladom SAD-a.
Zbog tih otvorenih sukoba biva kažnjen i zabranjuje mu se boksati u periodu od tri godine.
Nakon zabrane ide ponovno u napad za naslov prvaka protiv Joe Fraziera kada je izgubio, ali mu se zato odužio revanšom koji dobiva.

Muhammad Ali nije bio samo boksač, bio je osoba koja je u vrijeme dok je po svojoj igri bio na vrhuncu, se nije libila pokazati kako je u stanju boriti se za svoje ideale i principe koji su ga mogli koštati njegove karijere. Uvijek se trudio biti to što jeste, a to možete primjetiti i sada ako se pojavi na nekom od evenata gdje unatoč godinama i bolesti koja ga sve više nagriza (Parkins), još uvijek ostavlja dojam nekoć močnog čovjeka koji je bio u stanju jako dugo braniti svoju titulu.

Koliko je karizmatičan i koliko je ostavio generalno traga u društvu pokazalo se u više navrata, a jedan od njih je i snimanje filma o njegovom životu sa Will Sithom u glavnoj ulozi, koji je i sam izjavio kako mu je to bila jedna od najvećih uloga u životu za koju se najviše pripremao i koju je najviše poštivao.

Zanimljivo ne znamo da li ste znali kako je Muhammad poslužio kao inspiracija Sylvesteru Stalloneu u snimanju Rockya, odnosno ne baš Muhammad Ali koliko njegov protivnik Chuck Wepner protiv kojeg se jednom prilikom borio i koji je tada od njega izdržao 15 rundi da bi bio svladan tehničkim nokautom. Znači Chuck je poslužio kao inspiracija, jer i sami znamo da u filmu nepoznati boksač dobija priliku boksati sa prvakom prilikom čega izdržava svih 15 rundi unatoč favoriziranju protivnika. Taj film je čak dobio Oscara za najbolji scenarij. Muhammad Ali je svakako bio i ostat će veliki sportaš do kraja svog života.

Slične biografije