Hosni Mubarak

Hosni Mubarak
Mubarak je donedavno bio smatran jednim od najmoćnijih političara u Africi i u regiji sve do 11. veljače 2011. godine kada je podnio ostavku, a ovlasti prenio na Vrhovno vijeće oružanih snaga Arapske Republike Egipat. Smatra se kako je njegova ostavka svakako bila trenutak koji je označio kraj velikom broju diktatora koji se vladali više desetljeća i koji nisu dopuštali demokraciju i da narod sam bira.
Hosni Mubarak rođen je kao Muhammad Hosni Sayyid Mubarak 4. svibnja 1928. godine u Egiptu. Nakon završetka srednje škole pridružio se egipatskoj vojnoj akademiji, gdje je dobio titulu prvostupnika u vojnoj znanosti 1949. godine. Brzo nakon toga pridružio se zrakoplovnoj akademiji gdje je postao pilot časnik.

Kao egipatski časnik Mubarak je služio u različitim formacijama i postrojbama uključujući i dvije godine koje je odslužio kao letač Spitfire eskadrile. Godine 1950. vatio se u zrakoplovnu akademiju gdje je nastavio djelovati ovog puta kao instruktor. Od veljače 1959. do lipnja 1961. preuzima usavršavanje sovjetskih pilota u Moskvi.

Mubarak je tada preuzeo trening na poznatom zrakoplovu Ilyushin II-28 te na Tupoljevu Tu-16, mlaznom bombarderu. Nakon povratka u Egipat preuzeo je zapovjedništvo u Kairu kada je postao zapovjednikom zrakolovne akademije te kada je postao zaslužan za udvostručenje broja pilota i navigatora. Samo dvije godine kasnije postao je načelnikom Glavnog stožera egipatskog ratnog zrakoplovstva.

Mubarak je tada počeo dosta brzo napredovati prema vojnom, ali isto tako i političkom vrhu, tako se 1972. godine našao na mjestu zamjenika ministra obrane, a samo godinu dana kasnije bio je vrhovni zapovjednik zrakoplovstva. Nakon toga počeo se sve više aktivirati na političkoj sceni, što je na kraju kulminiralo njegovim biranjem za predsjednika.