Sean Connery

Sean Connery
Thomas Sean Connery rodio se 25. kolovoza 1930. godine u siromašnoj četvrti Fountainbridge u gradu Edinburghu u obitelji gdje je otac radio kao vozač kamiona, a majka je bila sluškinja. Njegov je otac korijene vukao iz Irske dok je majka bila protestantkinja.
Sa samo 15 godina izbačen je iz škole zbog čega se pridružio britanskoj ratnoj mornarici, a unatoč tome što je u moranirici bio loš učenik, uspio je kao dobar časnik. Nakon vojničke faze posvetio se body buildingu koji mu je omogućavao da povremeno dobije posao modela.

Iako se danas radi o jednom od najvećih glumaca ikada, možemo primjetiti kako je imao poprilično teške trenutke zbog kojih je nekoliko puta znao i očajavati. Naime na početku svoje međunarodne karijere krenuo je s natjecanjima ljepote, a svoj prvi korak prema glumi ostvario je 1951. godine kada je zaigrao na kazališnim daskama.

Samo tri godine kasnije pojavio se na britanskoj televiziji ABC, a vrlo brzo nakon toga je počeo glumiti u filmovima s tim da se radilo o manjim ulogama. Prvi veliki prodor imao je kada je odabran da glumi Jamesa Bonda. Radi se o serijalu koji mu je svakako otvorio vrata slave i velikih filmova za koje je poslije dobivao uloge. James Bond je bio samo početak za Seana da se dokaže kao glumac koji može odraditi puno toga, a da mu ništa nije teško.

Osim Jamesa Bonda glumio je u "Indiani Jonesu i posljednjim križarskim ratovima", "Nedodirljivima" i mnogim drugima. Nadamo se da će nas i dalje oduševljavati svojom vrhunskom glumom, jer filmovi su drugačiji kada se osjeti taj šarm i gospodstvo glumca iz stare škole glume.