Audrey Hepburn

Audrey Hepburn
Tijekom svoje karijere slovila je za skromnu, dragu i šarmantnu osobu, kojoj su drugi uvijek bili na prvom mjestu. To je najviše pokazivala pred kraj svog života kada je radila za UNICEF kao veleposlanica dobre volje.
Audrey Hepburn rodila se 4. svibnja 1929. godine u mjestu Bruxellesu u Belgiji kao Audrey Kathleen Ruston, u obitelji Josepha Victora Anthonya Rustona, irskog bankara te barunice Elle van Heemstra, pripadnice nizozemske aristokracije čiji su preci čak bili francuski i engleski kraljevi. Što se tiče njezinog školovanja, pohađala je privatne škole u Engleskoj i Nizozemskoj.

Nažalost ubrzo ju je napustio otac što je doživjela poprilično teško, budući da je uz njega bila više vezana. Usljedili su teški trenuci za njezinu obitelj. Naime kako se sve više bližio kraj rata, tako je sve češće dolazilo do nestašice hrane u Nizozemskoj zbog čega su mnogi umrli od gladi i pothlađenosti. Nakon završetka rata Audrey i njezina majka preselile su se u London, gdje je Audrey naučila plesati balet.

Ubrzo nakon dolaska u London počela je raditi kao model te glumiti u brojnim filmovima. U početku su to bile manje uloge, a prva veća uloga bila je u filmu "The Secret People". Prijelomni trenutak u njezinoj karijeri bilo je snimanje filma "Praznik u Rimu" kada je osvojila Oscara za najbolju glumicu. Od tog je trenutka Audrey bila priznata kao jedna od najboljih glumica iz tog vremena.

Postala je jednom od najpopularnijih hollywoodskih glumica koja je glumila u filmovima s drugim velikim glumcima kao što su bili Fred Astaire, Humphrey Bogart, Gary Cooper, George Peppard, Cary Grant te Sean Connery. Što se tiče njezinog privatnog života bila je u vezi s nekoliko muškaraca, a nakon razvoda od supruga Mela Ferrera, udala se za talijanskog psihijatra Dr. Andrea Dottia s kojim je dobila drugog sina.

Nakon razvoda pokušala se vratiti na platno, ali sve su to bili filmovi koji nisu bili toliko uspješni. Naime u tom se periodu najviše koncentrirala na pomaganje drugima, pa se aktivnije uključila u rad UNICEFA. Umrla je 20. siječnja 1993. godine od rijetke vrste raka slijepog crijeva.