Coco Chanel

Coco Chanel
Od samih se početaka svoje karijere trudila biti drugačija i posebnija. Tada je svoju veliku modnu karijeru započela prodajom šešira, kada je otvorila dućan, a ne moramo posebno napominjati kako je već tada bila uspješna. Jednostavno se radilo o osobi velikog talenta, koja je taj talent znala iskoristiti.
Unatoč tome što je napravila puno za taj posebni svijet u kojem pomalo vrijede drugačija pravila, ostala je najpoznatija po svom čuvenom parfemu Chanel No.5, koji je lansiran 1923. godine, zatim po klasičnoj kombinaciji sakoa te suknje do koljena i naravno male crne haljine, koju je najviše proslavila poznata glumica Audrey Hepburn. Njezin su stil krasila jednostavnost prije svega i naravno elegancija.

Coco Chanel rodila se 19. kolovoza 1883. godine u mjestu Saumur, u samoj blizini Pariza. Naime kao dijete imala je tužno odrastanje, jer ju je nedugo nakon rođenja napustio njezin otac zbog čega je ostatak obitelji bio prepušten na brigu rođacima i sirotišu. Vjerojatno je to bio jedan od razloga što se Coco s takvom odlučnošću odlučila da postigne nešto u životu, a dokaz je vrlo brzi uspjeh nakon što je 1909. godine otvorila svoj prvi dućan.

Što se tiče njezinog privatnog života, imala je niz ljubavnika i prosaca, ali unatoč tome nikada se nije udala. Bila je poznata po poprilično slobodnom načinu života, gdje nije previše marila za mišljenje okoline. Svoj je dom našla u pariškom hotelu Ritz gdje je živjela preko trideset godina.

Spomenuli smo kako je živjela po svojim pravilima i nije se previše obazirala na okvire društva. Naime to se moglo primjetiti i za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je bila u Parizu cijelo vrijeme okupacije i kada je imala nacističkog oficira za ljubavnika. Zbog toga je pretrpjela niz uvreda, a Francuzi su joj teško oprostili njezinu avanturu iako je uspjela popraviti svoj ugled nakon završetka rata.

Posljednje godine svog života, provela je u švicarskom gradu Lausannu u hotelu Ritz, gdje umire 1971. godine. Imala je 88 godina. U istom je gradu i pokopana, a grob joj okružuje pet kamenih lavova.