Rembrandt van Rijn

Rembrandt van Rijn

S preko 600 slika, 2000 crteža i bakropisa, smatra se jednim od najvećih umjetnika koji je ikad postojao budući da za razliku od drugih koji su se specijalizirali za određene tipove slikarstva, Rembrandt je radio aktove, pejzaže, svakodnevne scene, ptice i ostale životinje, povijesne i mitološke teme, biblijske teme te autoportrete.

Rembrandt je rođen u Leidenu 15. srpnja 1606. godine kao sin mlinara. Može se reći da je odrastao u poprilično skromnim uvjetima života.

Iako mu školovanje nije bilo uskraćeno, nakon nekog vremena odustaje od sveučilišta te se posvećuje radu sa lokalnim učiteljem gdje je svladao sve potrebne lekcije u 6 mjeseci i u već 22 godini pokazao zaista veliki talent.

Što se tiče njegovog privatnog života, on baš i nije bio tako uspješan kao onaj radni u kojem je već jako rano počeo pokazivati kako će jednog dana biti osoba o kojoj će se još dugo vremena pričat čak i onda kada te osobe više ne bude.

1631. godine ženi se za Saskiu van Uylenburgh rođakinjom uspješnog trgovca umjetninama koji ga polako uvodi u svijet bogatih pokrovitelja koji su postali njegove najvjernije mušterije koje su naručivale portrete.

No, kako ništa ne traje vječno tako se i njegova situacija počela mijenjati na gore.
Naime Saskia i on su imali četvero djece od kojih je samo jedno preživjelo djetinjstvo, koje je umrlo kao i njegova žena 1642. godine.

Nažalost pored teških gubitaka i ostale stvari u njegovu životu su krenule nizbrdo, među njima rastrošni način života koji je vodio doveo ga je do proglašenja bankrota. Tada je morao staviti na dražbu sve svoje vrijednosti, počevši od kuće i umjetničke zbirke.

Stručnjaci tvrde da svi radovi koji su nastali u tom iznimno teškom periodu za njega, se smatraju jednim od najboljih. U njima je uspio za razliku od onih prijašnjih pokazati dubinu i duhovnost.

Nakon smrti prve žene zaljubio se u Hendrickje Stoffels koja mu je prvo bila kućepaziteljica. Prvo mu rađa kćer, a potom i sina. Rembrandt je nadživio svoju ženu koja umire 1663. godine, a potom i sina Titusa. Rembrandt je umro 4. listopada 1669. godine u Amsterdamu.

Neka od njegovih djela:

  • Umjetnik u svom studiju
  • Uskrsnuće Lazarovo
  • Danaja
  • Sveta obitelj
  • Povratak razmetnoga sina
  • Židovska nevjesta