Stevie Wonder

Stevie Wonder
Stevland Hardaway Morris poznat kao pjevač, tekstopisac, multi-instrumentalist, glazbeni producent i aktivist, rođen je 13. svibnja 1950. Poznat je kao izuzetno talentiran glazbenik koji je unatoč sljepoći napravio velike stvari, a sljepoću vuče od svog djetinjstva i to nedugo nakon rođenja.
Među njegova najpoznatija djela možemo uvrstiti singlove kao što su "Superstition", "Sir Duke", "I Wish" i naravno "I Just Called to Say I Love You". Dobro poznati albumi uključuju "Talking book", "Innervision and Songs in the Key of Life". Snimio je preko trideset američkih najslušanijih singlica te primio 22 Grammyja što je najviše ikada dodijeljeno jednom solo umjetniku.

Također je bio poznat i po svom političkom radu kada se 1980. godine uključio u kampanju kako bi postigli da se rođendan Martina Luthera Kinga u Americi slavi kao praznik. Godine 2009. izabran je za UN-ovog poslanika za mir. Dakle pored vrhunske glazbene karijere Stevie je pokazao kako može biti uspješan i na drugim poljima u životu.

Stevie Wonder rodio se u Saginawu, državi Michigan 1950. godine kao treće od šestero djece u obitelji Calvina Judkinsa i Lule Mae Hardaway. Kada je Stevie imao svega četiri godine, njegova je mama napustila oca te se zajedno sa djecom preselila natrag u Detroit. Promijenila je prezime natrag u Morris.

Stevie je tada krenuo sa sviranjem instrumenata kao što su klavir, harmonika, bubnjevi i bas.

Vrlo brzo njegova je karijera krenula prema naprijed kada su talent prepoznali glavni iz Motown records te kada je Stevie potpisao ugovor. S njima je počeo snimati svoje prve albume, a možemo reći kako se radilo o početku nečeg zaista lijepog.