Janez Drnovšek

Janez Drnovšek
Godine 2003. postao je predsjednikom Republike Slovenije, a kako se već četiri godine borio s rakom na bubregu, odlučio je usporiti tempo i 2006. godine nakon četrnaest godina aktivnog bavljenja politikom zamrznuti svoje članstvo, jer se prije svega želio posvetiti novoustanovljenom civilno-društvenom Pokretu za pravičnost i razvoj. Drnovšek je bio prije svega obrazovana osoba koja je govorila hrvatski, engleski, francuski, španjolski, njemački i srpski jezik.
Janez Drnovšek rodio se 17. svibnja 1950. godine u mjestu Zaplana, a odrastao je u malom gradu Kisovec u općini Zagorje ob Savi, gdje je njegov otac Viktor radio u rudniku dok je majka Silva bila domaćica. Drnovšek je diplomirao na Sveučilištu u Ljubljani na području ekonomije, a u međuvremenu je radio kao pripravnik u Le Havre banci. Godine 1975. postao je jedan od glavnih financijskih direktora u SGP Betonu Zagorje.

Samo dvije godine kasnije našao se na mjestu ekonomskog savjetnika u jugoslavenskom veleposlanstvu u Kairu. Ubrzo je uspio obraniti doktorat na Ekonomskom fakultetu nakon čega je postao šef lokalnog ogranka u banci. Godine 1986. bio je izabran za delegata na slovenskoj skupštini.

Janez Drnovšek bio je poznat kao gorljivi pristaša ulaska Slovenije u Europsku uniju i NATO, a budući da je kao premijer bio poprilično aktivan u pitanju vanjske politike, poznato je da je baš on uspio organizirati sastanak američkog predsjednika Georgea W. Busha s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u mjestu Brdo pored Kranja.

Nažalost nije uspio dobiti bitku života, tako je umro 23. veljače 2008. godine.

Slične biografije