Milan Kučan

Milan Kučan
Kao osoba koja se tada nalazila na čelu Slovenije, bila je u prilici malo jasnije iskazati novonastalu situaciju u Jugoslaviji početkom devedesetih godina. Naime tada je bio u čestim sukobima sa Slobodanom Miloševićem. Kučan je jedan od najzaslužnijih za provođenje referenduma o samostalnosti Slovenije koji je bio održan u prosincu 1990. godine.
Nakon stjecanja neovisnoti 1991. godine bio je izabran za predsjednika Slovenije s podrškom nekadašnjeg Saveza komunista Slovenije. Mandat je ponovno osvojio 1997. godine natječući se tada kao neovisni kandidat. Svoj mandat završio je 2002. godine kada je na njegovo mjesto došao Janez Janša.

Milan Kučan rodio se 14. siječnja 1941. godine u Križevcima u obitelji petero djece. Nažalost otac mu je umro za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je njegova obitelj veći dio vremena provela u okupiranoj Srbiji, gdje je preseljeno više od 58.000 Slovenaca koji su tamo tražili utočište od nacističkih progona.

Svoje školovanje finalizirao je studiranjem prava na Sveučilištu u Ljubljani, a 1986. našao se na poziciji predsjednika slovenske Udruge mladih. Nakon toga postao je tajnikom Socijalističkog saveza radnog naroda Slovenije između 1974. i 1978. godine. Dakle kao što možemo primjetiti svoju političku karijeru započeo je dosta rano, a bio je jedna od ključnih osoba tijekom prijelaznog napetog razdoblja početkom devedesetih kada je trebalo odlučiti dali se odcjepiti, ili ostati u Jugoslaviji.

To je bilo vrijeme kada je počeo jačati utjecaj demokratskih vrijednosti i načela koje su Kučan i njegova stranka odlučili pratiti.