Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp
Dennis Nicolaas Maria Bergkamp rođen je 10. svibnja 1969. godine u obitelji koja živi za nogomet.
Tijekom rane faze svog odrastanja Dennis je bio veliki obožavatelj Glenna Hoddlea, poznatog igrača koji je u svoje vrijeme bio među najboljima, a igrao je za Tottenham Hotspur.

Profesionalno igranje nogometa započeo je u poznatom klubu duge tradicije Ajaxu, gdje je debitirao u Eredivisie sezoni kad se pokazao kao igrač na kojeg se može računati, osvajajući tri puta za redom titulu najboljeg strijelca u nizozemskoj ligi.

Nakon početka u domaćoj ligi, u ljeto 1993. godine prelazi u nogometni klub Milan. Nažalost transfer u talijansku nogometnu ligu ispao je sve samo ne kako se nadao, nije se uspio uklopiti u ligu niti u ekipu koja je strahovala od propadanja u B ligu. U Italiji je ostao dvije godine gdje je najveći doprinos dao Interu kad je postigao 8 pogodaka.

Nakon razočaravajućeg iskustva u Italiji, prodan je u Englesku točnije u Arsenal gdje je napokon uspio pokazati svu svoju vrijednost i talent zbog čega je i krenuo iz Nizozemske prema klubovima diljem Europe. Sa Arsenalom je osvojio englesku ligu 1998., 2002. i 2004., a ne smijemo izostaviti kako je bio proglašen najboljim igračem engleske lige, osvajajuči “FWA” i “PFA” nagradu Premiershipa.

U svojoj dugoj karijeri više puta je bio blizu toga da osvoji Zlatnu loptu, naime 1992. godine završio je treći iza van Bastena i Stoičkova, a 1993. godine drugi iza Roberta Baggia. Ne treba posebno napominjati kako je odigrao veliki broj utakmica za nizozemsku reprezentaciju i to točnije 79 utakmica postigavši pritom 37 pogodaka.

Na Euru 1992. godine Nizozemska je bila jedna od favorita za osvajanje, a poraz su doživjeli od Danske, dosta slično kao i na Euru 1998. godine kad ih je Hrvatska porazila u borbi za treće mjesto.

Možemo reći kako je Bergkamp tada bilježio najbolje trenutke igrajući nogomet kada se točno moglo osjetiti koliko on kao igrač pridonosi svojim suigračima iz reprezentacije.

Tijekom svoje duge karijere zaradio je nadimak “Nizozemac koji ne leti”, i to ponajviše zbog straha koji je doživio dok je letio sa reprezentacijom za Ameriku, kada je jedan novinar izjavio da je u avionu bomba zbog čega se Dennis silno prestrašio.

Slične biografije