Dennis Hopper

Dennis Hopper
Režirao je i glumio u Easy Rideru, gdje je osvojio nagradu na Filmskom festivalu u Cannesu i gdje je bio nominiran za Oscara za najbolji scenarij. Možemo reći kako je "Easy Rider" postao filmski simbol šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tada je pokazao da osim kao glumac vrijedi i na drugim poljima umjetnosti.
Kao glumac najviše se istaknuo u filmu "Apokalipsa sada" nakon čega je dobio zaista velika priznanja. Usljedili su i drugi filmovi kao što je "Rumble Fish" te "Blue Velvet i Hoosiers". Od novijih filmova svakako treba izdvojiti "Brzinu", jedan od najpopularnijih filmova devedesetih. Poznato je kako se tijekom svoje bogate karijere odlučio okušati i u fotografiji, čime se počeo baviti šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Dennis Hopper rodio se 12. srpnja 1917. godine u Dodge Cityju kao sin Marjorie Mae te Jaya Millarda Hoppera. Nakon Drugog svjetskog rata cijela se obitelj preselila u Kansas City gdje je Dennis pohađao nastavu iz umjetnosti na čuvenom Institutu za umjetnost. U dobi od svega trinaest godina, Hopper i cijela njegova obitelj sele u San Diego, gdje je njegova majka radila kao instruktor spasilaca, a otac je radio kao upravitelj pošte.

Nakon što se cijela obitelj preselila u San Diego Hopper je nastavio raditi na svojim glumačkim vještinama, pa je tako upisao čuveno kazalište u San Diegu, gdje se nastavio razvijati kao glumac na kazališnim daskama. Svoju je karijeru odlučio ubrzati preseljenjem u New York gdje je najviše zanimanja pokazivao za Wililama Shakespearea. U Hollywoodu je debitirao ulogom u filmu o poznatom buntovniku Jamesu Deanu.

Umro je 29. svibnja 2010. godine nakon što mu se rak prostate proširio na kosti.

Slične biografije