Milan Bandić

Milan Bandić
Milan Bandić političar je koji je četiri puta osvojio mandate za gradonačelnika Zagreba, s tim da je prvi put bilo 2000. godine, dok je 2001. ubrzo odstupio nakon skandala s prometnom nesrećom koju je uzrokovao pod utjecajem alkohola. No unatoč tome uspio je ponovno osvojiti mandat 2005. godine sa 40,95% glasova kao nositelj liste grada Zagreba.
Na prvim izravnim izborima za gradonačelnika, Bandić osvaja još jedan gradonačelnički mandat kad ga je gradski odbor SDP-a jednoglasno izabrao za kandidata. Manadat je osvojio u drugom krugu 31. svibnja 2009. kad je u izravnom srazu s Josipom Kregarom osvojio 61,84% glasova.

Njegov lagani pad popularnosti i sukobi s matičnom strankom započinju nakon 12. srpnja 2009. godine kada je odlučeno da predsjednički kandidat SDP-a bude Ivo Josipović. Već su tada bila nagađanja po medijima kako se Milan Bandić sprema za predsjedničke izbore, kad je išao po cijeloj Hrvatskoj i poklanjao određenim regijama ono što im je trebalo. Već se tada znalo da kreće u predizbornu kampanju. Naravno takvo je ponašanje rezultiralo njegovim izlaskom iz SDP-a i gubitkom predsjedničkih izbora.

Milan Bandić rođen je u zaseoku Bandića Brig, Cerov dolac, Donji Mamići, općina Grude, a nakon završetka osnovne i srednje škole u Grudama, dobio je studentski kredit i otišao na studij u Zagreb, gdje je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Nakon završetka fakulteta odslužio je vojni rok te se uskoro zaposlio u zagrebačkom Ledu.

U Ledu je radio do 1983. kada se kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ zaposlio u Općinskom komitetu SKH Peščenica. Međutim nikad nije volio puno vremena boraviti u uredu nego je više volio rad na terenu, gdje je došla do izražaja njegova moć komunikacije s ljudima.

Uzlazna politička putanja započinje onog trenutka kada 1993. postaje tajnik gradske organizacije SDP-a.