Billie Holiday

Billie Holiday
Tijekom svoje bogate glazbene karijere snimila je film "New Orleans" te napisala autobiografiju "Lady pjeva blues".
Smatra se kako je imala velik utjecaj na glazbu i to prije svega na glazbenike kao što je Janis Joplin i Nina Simone. U nezinu čast poznati irski rock sastav U2 snimio je pjesmu i videospot "Angel of Harlem". Da je bila velika glazbenica, svjedoči niz nagrada te velik broj glazbenih zvijezda koji su svojim pjesmama odali priznanje ovoj dami blues glazbe.

Billie Holiday rođena je 7. travnja 1915. godine u New Yorku kao Elanor Gough McKay. Nažalost Billie je odrastala bez oca, pa je tako sama uz majku i rodbinu morala vrlo brzo početi raditi u javnoj kući kao čistačica te kasnije i prostitutka. Ubrzo nakon tragičnog početka odlazi od tog teškog života i počinje nastupati u Harlemu, gdje ju uskoro otkriva glazbeni producent John Hammond.

S 18 godina bilježi svoje prve nastupe s Bennyjem Goodmanom. To je bio period kada je počela graditi svoj glazbeni stil unutar jazza i bluesa. Kasnije je radila s Lesterom Youngom, Countom Basieom i Artiem Shawom. Nažalost to su inače bila teška vremena za sve one koji nisu buli bijelci, pa je tako bila pogođena rasnim konfliktima i segregacijom koja ju je ponižavala i na samoj pozornici.

Iako je kao glazbenica sve više rasla i postajala zrelija, barem što se pjesama tiče, u osobnom životu bila je ovisna o raznim opijatima, marihuanom te heroinom. Vodila je brojne sudske procese zbog nedopuštenog posjedovanja droge, a što se tiče ljubavnog života ulazila je iz jedne veze u drugu te se otvoreno deklasirala kao biseksualka.

Obzirom što je proživjela u mladosti, ne čudi život koji si je odabrala. No bez obzira na to kakva je bila u privatnom životu, njezine su pjesme postajale sve bolje, poznate kao stravstvene, erotične te gorke priče iz Harlema. Bila je jedina i neponovljiva. Umrla je 17. srpnja 1959. godine u New Yorku.

Slične biografije