Ernest Hemingway

Ernest Hemingway
Velik dio njegovih djela smatra se klasikom američke literature, a neka od njih doživjela su i ekranizaciju. Poznato je kako je Hemingway svoja djela pisao prema vlastitim iskustvima koja je imao kao ribar, lovac i zaljubljenik u borbe bikova. Njegove brojne pustolovine koje je doživio kroz svoj život dovele su ga veliki broj puta u bliski susret sa smrću.
Od opasnih situacija koje je doživio svakako treba izdvojiti španjolski građanski rat, kada je u njegovoj sobi eksplodirala bomba, zatim Drugi svjetski rat kada ga je udario taksi te kada se čak dva puta rušio avionom u Africi. Bile su to situacije opasne po život koje su na neki način doprinjele njegovom bogatom književnom stvaralaštvu.

Kad bi napravili presjek njegovih djela možemo primjetiti kako je u početku koristio bespomoćne i poražene likove, a kasnije se sve više orijentirao na socijalne probleme. Od njegovih djela treba izdvojiti: "Tri priče i deset pjesama", "Kome zvono zvoni", "Starac i more", "Zelena brda Afrike", "Smrt popodne", "Zbogom oružje" i mnoga druga djela.

Hemingway se rodio 21. srpnja 1899. godine u Oak Parku, Illinoisu u kući koju je sagradio njegov djed udovac Ernest Hall. Bio je drugo od šestero djece, a ime je dobio po djedu s majčine strane. Poznato je kako je odrastao u poprilično konzervativnom gradu kakv je bio Oak Park koji se pokušavao izolirati od Chicaga. Stoga je Hemingway bio odgojen na konzervativan način Srednjeg Zapada u strogom religijskom duhu.

Nakon bezuspješnog pokušaja da završi fakultet počeo je raditi kao reporter u Kansas City Star. Čim je napunio 18 godina pokušao je stupiti u vojsku gdje nije bio primljen zbog problema s vidom, no kada je čuo da Crveni križ traži dobrovoljce odmah se prijavio i tako je započela njegova velika avantura po Europi.

Nakon povratka u SAD krenuo se ozbiljnije baviti pisanjem, a kao potvrda za velik rad koji je ostvario bila je Pulitzerova nagrada koju je dobio 1953. godine za "Starac i more" te Nobelovu nagradu 1954. Umro je 2. srpnja 1961. godine.