Nelson Mandela

Nelson Mandela
Nakon oslobađanja iz zatvora ponovno se počeo baviti politikom, a bio je zbog svog pomirljivog stava poštovan i od strane bijelaca te zbog napora da ujedini Južnoafrikance koji su vijekovima živjeli rasno i plemenski podijeljeni.
Nelson Rolihlahla Mandela prvi je demokratski izabran predsjednik Južnoafričke Republike te prvi crnac koji je obilježio ovu funkciju. Njegova praktički cijela karijera bila je usredotočena na borbu protiv apartheida. Apartheid je inače poznat kao sustav rasne segregacije koji je nakon pobjede burske Nacionalističke stranke na izborima 1948. godine uveden kao službena politika Južnoafričke Republike.

Nelson Mandela pored velike popularnosti koju uživa diljem svijeta, poznati je dobitnik Nobelove nagrade za mir 1993. godine te nagrade Saharov 1998. godine.

Nelson Mandela rodio se 18. srpnja 1918. godine u malom mjestu koje se nalazi u okrugu Umtate. Bio je poznat kao osoba zaniljivih korijena. Tako je s majčine strane poznat kao Khoisan. Nelsonov otac Henry Gadla Mphakanyiswa bio je poznat kao šef grada Mvezo. Međutim nakon što je lišen položaja cijela se obitelj odlučila preseliti u Qunu. Unatoč tome Henry je ostao član tajnog vijeća. Pored toga imao je četiri žene te trinaestero djece.

Kada je Mndela imao samo devet godina otac mu umire od tuberkuloze i nakon toga je bio odabran skrbnik koji se trebao brinuti o njemu. Nakon završene srednje škole krenuo je na fakultet, a uskoro je zauzeo očevu nekadašnju poziciju kao savjetnik u vijeću. Bilo je to vrijeme kada je sve više pokazivao svoju buntovničku crtu i želju da postigne pravdu. Znamo kamo ga je to odvelo, a zahvaljujući svojim djelima ostat će zapamćen kao najpozitivnija osoba širom svijeta koja je učinila dobro.