Diego Maradona

Diego Maradona
Diego Maradona rođen je 30. listopada 1960. godine u Avellandi, poznatoj radničkoj četvrti Buenos Airesa gdje je talent za igranje nogometa pokazivao od najranije dobi. Smatra se kako je na njegovu karijeru najviše utjecao ujak Cirilo, nekadašnji vratar kluba Corrientes. Budući da je tada veći broj ljudi primjetio Diegov talent, njegov ujak je jedino bio zabrinut za njegov izgled, odnosno što je bio tako sitan. Stoga ga je odveo liječniku sumnjive reputacije koji ga je napunio određenim injekcijama kako bi podignuo mišiće zvijezde u usponu.
Svoj prvi profesionalni susret sa loptom bilježi 1976. godine kada još nije napunio ni 16 godina i kada je prvi put odigrao utakmicu protiv Argentinos Juniorsa. U tom trenutku postao je najmlađi prvoligaški nogometaš u povijesti argentinskog nogometa. Nakon te utakmice već iduće godine odigrao je prvu utakmicu za seniorsku reprezentaciju, gdje unatoč svojoj dobroj igri nije bio uvršten na popis igrača za Svjetsko prvenstvo, jer je trener smatrao kako je Diego bio premlad da bi izdržao prvenstvo.

Godine 1979. postaje kapetanom reprezentacije Aregentine kada su osvojili naslov juniorskog prvaka svijeta. Nakon toga je njegova karijera krenula uzlaznom putanjom kada je još neko vrijeme igrao u Argentini i pomogao svom klubu Boca Juniors da osvoji naslov prvaka Argentine.

Uskoro slijedi njegovo igranje vani, gdje posebno treba navesti Barcelonu, gdje su se pojavile prve naznake kako Diego eksperimentira s drogom, točnije kokainom, što je on oštro negirao, a znao je sudjelovati u anti-droga TV reklamama. Nakon Barcelone prelazi u Napoli s kojim osvaja dva naslova prvaka Italije te Kup UEFA.

Godina 1986. bila je ključna za Argentinu kada su Maradona i ekipa uspjeli osvojiti naslov svjetskog prvaka. Na utakmici protiv Engleske zabio je dva ključna pogotka, a ne smijemo propustit spomenut ključnu utakmicu protiv Zapadne Njemačke kada su osvojilii tu tako željenu titulu.

Koliko je bio dobar igrač, toliko su mu karijeru obilježili brojni skandali nejviše vezani uz droge zbog čega je dobio 15 mjeseci zabrane igranja. Danas je još uvijek jedna od ključnih osoba u svijetu nogometa, a da ne spominjemo Argentinu i mlade nade koje se nadaju da će imati nogometnu karijeru kao ovaj velikan, na stranu njegovi problemi sa drogom.