Pablo Picasso

Pablo Picasso

Kroz svoj radni vijek stvorio je više od 20000 umjetničkih djela i tako ostao poznat kao jedan od najvećih koji su nekada živjeli.

Pablo Ruiz Picasso (Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Picasso) rođen je 25. listopada 1881. godine u mjestu Malaga, Španjolska u obitelji oca Jose Ruiz y Blasco i majke Maria Picasso y Lopez.

Možemo reći kako je osnove dobio od svog oca koji je neko vrijeme radio kao profesor u obrtničkoj školi te kao kustos na Akademiji umjetnosti u Madridu.

Kao što vidimo Pablo se rodio u obitelji talentiranih gdje je imao od koga naučiti početne korake za djela koja danas vrijede čitava bogatstva.

U početku je radio na ilustraciji magazina pod nazivom “Arte Joven” za čije je prvo izdanje napravio cjelokupnu ilustraciju. Njegova karijera kao slikara počinje oko 1894. godine.

Osim velikog dara za umjetnost Picasso je uvelike pozornost na svoj život privlačio i velikom ljubavlju prema ženama, može se reći kako je sebe smatrao velikim ljubavnikom.

Malo je reći da su žene ludile za njim, ali činjenica je da je jednu zamjenjivao drugom, recimo 1904. godine započeo je vezu sa Fernande Olivier koju je nakon nekog vremena ostavio zbog Marcelle Humbert koju je rado nazivao Eva. Ljubav prema njoj mogla se vidjeti na nekim od njegovih djela.

Poslije Eve 1918. godine oženio se Olgom Khokhlovoom poznatom i kao balerinom koja ga je polako uvodila u društvo i skojom je dobio sina Paula. Budući da je bio osoba koja se nije mogla smirit s jednom ženom, ostavio je Olgu zbog djevojke od 17 godina s kojom je dobio kćer i iako se nadala da će ju jednog dana oženiti, on to nije učinio. Maria si je poslije oduzela život.

Olga s kojom nije htio dijeliti imovinu, ostala je zakonski njegova žena dok nije umrla 1955. godine

Poznatija djela su:

  • Gospođice iz Avignona
  • Guernica
  • Žena koja plače
  • Žena sa prugastim šeširom

Slične biografije