Peggy Guggenheim

Peggy Guggenheim
Peggin otac bio je švicarsko-njemačko-židovskog podrijetla, a u dobi od 21 godine, 1919. naslijedila je 2,5 milijuna dolara, što bi danas bilo otprilike 20 milijuna američkih dolara. Zanimljivo od svoje obitelji Benjamin nije imao takvo bogatstvo tako da je Peggy nakon očeve smrti naslijedila najmanje.
Bila je poprilična aktivna na području avangarde kada se uključila u boemsku zajednicu kada je više manje započela voditi malo drugačiji način života. Godine 1920 došla je živjeti u Pariz gdje se sprijateljila s avangardnim piscima i umjetnicima od kojih su mnogi živjeli u siromašnim četvrtima kao što je Montparnasse. Postala je jako dobar prijatelj s Natalie Barney te umjetnicom Romaine Brooks.

U to je vrijeme upoznala Djuna Barnesa koji je s vremenom postao njezin prijatelj i zaštitnik.

Godine 1938. otvorila je galeriju za suvremenu umjetnost u Londonu s Jean Cocteauom kad je započela proces prikupljanja umjetnina. Nakon izbijanja Drugog svjetskog rata, kupila je što je više mogla djela apstraktne i nadrealističke umjetnosti.

Samo otvaranje galerije bilo je posvećeno Jeanu Cocteau nakon čega su uslijedile izložbe sa Wassily Kandinskiy, Yves Tanguy, Wolfgang Paalen i nekoliko drugih manje poznatih umjetnika.

Peggy Guggenheim također je održala zajedničke izložbe skulptura i kolaža uz sudjelovanje sada već priznatih umjetnika kao što su Antoine Pevsner, Henry Moore, Henri Laurens, Alexander Calder, Raymond Duchamp-Villon, Constantin Brancusi, Pablo Picasso. Poznato je kako se uvelike divila radu Ivana Tunnarda čime je uvelike zaslužna za njegovo otkriće.

Peggy Guggenheim kolekcija jedna je od najznačajnijih za muzeje u Italji koja uključuje europske i američke umjetnike iz prve polovice 20. stoljeća gdje su se na jednom mjestu našli nadrealizam i ekspresionizam.

Peggy je živjela u Veneciji sve do svoje smrti u malom mjestu Camposampiero kraj Padove u Italji kad je doživjela moždani udar 23. prosinca 1979. godine. Nakon kremiranja njezin su pepeo pokopali u vrtu njezine kuće pored njezinih pasa.