Sandro Botticelli

Sandro Botticelli
Rodio se u Firenci 1. ožujka 1445. godine u Firenci u radničkoj obitelji Ognissanti. Svoju je karijeru počeo kao pripravnik zlatara da bi ga vrlo brzo nakon toga otac povezao s Fra Filipom Lippijem koji je taj tren radio na fresci "Red karmelićana". Fra Filipo Lippi inače je poznati predstavnik firentinskog slikarstva rane renesanse, a među njegova najpoznatija možemo ubrojiti: Madonu s Djetetom na prijestolju i svecima, Madonu s Djetetom na prijestolju i mnoga druga djela.
Pored Lippija na Sandra su utjecaj imali braća Pollaiuolo čiji je zadatak bio izgraditi cijelu seriju djela za Tribunal i za Dvoranu Trgovaca, bratstvo trogovaca odjeće. Ujedno je bio pripravnik u radionici od Andree del Verrocchija, gdje je pored njega radio i Leonardo da Vinci, a uskoro i kod Andree del Pollaiola.

Nakon rada sa svim tim stručnjacima svoje je prvo priznanje dobio u lokalnoj crkvi Ognisanti s djelom Sveti Augustin za koje se borio s Domenicom Ghirlandaiom i njegovim Jeromeom na drugoj strani. Godine 1470. otvara svoju neovisnu radionicu kada Lorenzo de Medici jako brzo uviđa njegov talent te ga zapošljava. U Rimu boravi na poziv pape Siksta IV. te radi freske u Sikstinskoj kapeli.

Botticelli je jedan od prvih talijanskih slikara koji je izradio crteže za ilustraciju Danteove Božanstvene komedije, a ujedno je radio kartone za tapiserije koje se danas nalaze u poznatom Viktorijinom i Albertovom muzeju u Londonu. Od njegovih djela možemo nabrojati “Navještenje”, "Portret mladića", "Madona s djetetom i anđelom", "Madonna della Loggia", "Portret mladića", "Povratak Judite", "Poklonstvo mudraca", "Sv. Sebastijan" i mnoga druga djela koja su ga svrstala u najelitnije društvo svjetski poznatih umjetnika čija će djela ostati vječna.