Osama bin Laden

Osama bin Laden
Osama je svima ušao u misli kada je 11. rujna 2001. godine odlučio srušiti tornjeve trgovačkog centra u New Yorku. Bio je to svojevrsni presedan, jer se usudio dirnuti u srce jedne od najvećih velesila na svijetu. Bio je to trenutak kada je Osama poslao poruku i kada je postao najtraženiji zločinac na svijetu, zbog čega je počeo dugogodišnji rat u Afganistanu, koji nažalost još uvijek traje, jer će uvijek biti onih odanih pokojnom vođi.
Osama se rodio 10. ožujka 1957. godine u Rijadu kao jedno od 52 djece Muhameda bin Ladena, tada najbogatijeg građevinskog poduzetnika u Saudijskoj Arabiji i neke od njegovih nebrojenih žena. Nakon smrti oca koji je poginuo u padu helikoptera, 1968. godine golemo carstvo prešlo je u ruke djece. Kada se odlučio na fakultet Osama se našao pod utjecajem jednog od svojih profesora, muslimanskog fundamentalista Abdula Azama. Abdul se posvetio oslobađanju islama od stranih utjecaja. U to je vrijeme Osama smisao vjere našao u obnavljanju nekoliko džamija u svetim gradovima Meki i Medini. No s vremenom je postajao sve radikalniji u svojim stavovima.

Vrlo brzo otputovao je u Peshawar, pogranični grad u Pakistanu koji je bio logističko središte snaga koje su se odupirale sovjetskoj invaziji. Krenulo se u naoružavanje što je obuhvaćalo kupovinu oružja. Nakon završetka rata u Afganistanu vratio se u domovinu gdje se posvetio radu Bin Laden Grupe. Čak je i u poslovanju pokazivao svoja radikalna stajališta, a to je bilo ne ulaganje u zemlje koje nisu islamske.

Nakon što su američke trupe iz Saudijske Arabije izvršile upad u susjedni Kuvajt, 1990. godine Osama je postao još ljući i tada odlučio stati na kraj zapadnim silama koje su se usudile krojiti svjetsku politiku. Svi znamo kamo je taj bijes odveo Osamu i sve ostale koji su ga slijedili, a posljedice se još uvijek osjete iako njega više nema.