Isus Krist

Isus Krist
Sve je započeo onog trena kada se anđeo Gabrijel prikazao Mariji o obavjestio je kako je ona odabrana da bude majkom Isusa, Sina Božjega. Marija je naravno pristala i začela po Duhu Svetome. Dakle Isus Krist rođen je u judejskom gradu Betlehemu u Palestini za vrijeme vladavine cara Augusta i judejskog kralja Heroda. Isus je rođen u staji, gdje su ga posjetila tri kralja s istoka koja sum u darovala tri dara: tamjan, zlato i smirnu, plemenitu mast. Iako datum rođenje nije poznat, službeno se uzima 25. prosinca.
Isus je odrastao u židovskoj obitelji u Nazaretu radeći posao svog očuha Josipa dakle bio je tesar dok se nije počeo baviti svojim svetim pozivom. Naime dok je još bio mali cijela je obitelj morala bježati u Egipat zbog Herodova pokolja dječaka u Betlehemu. Već se tada moglo zaključiti kako će Isus svoj život provesti u progonstvu.

Svoj sveti poziv započeo je nakon krštenja u rijeci Jordan, nakon čega počinje njegovo javno djelovanje u Galileji, Judeji i Jeruzalemu. Imao je trideset godina i polako je počeo prikupljati sljedbenike. Djelovao je u vrijeme cara Tiberija. Nakon nekog vremena prikupio je sedamdeset dvoje učenika do kojih je uvijek slao dvoje koji su navještali njegov dolazak u svaki grad.

U svojim se obraćanjima često zauzimao za obespravljene ljude, pripadnike viših slojeva te farizeje i saduceje. Liječio je bolesne, slijepe i gluhe, gubavce, padavičare te invalide. Poznato je kako je ozdravljao samo neke ljude gdje je dolazio osloboditi čovjekovu dušu od ropstva grijeha. Više je puta u obraćanju pred učenicima navjestio svoju smrt, da će biti ubijen te da će nakon tri dana i uskrsnuti.

Tako je i bilo. Svoje je posljednje dane proveo u Jeruzalemu gdje ga je izdao jedan od apostola. Nakon što je uhićen odveden je Ponciju Pilatu koji mu ništa nije mogao dokazati, ali zbog pritiska javnosti osuđen je na razapinjanje na križ. Nakon što su mu vojnici stavili krunu od trnja morao je nositi težak križ do gore Kalvarije. Nakon što je razapet obratio se svojoj majci i apostolu Ivanu. Nakon što je preminuo skinut je s križa i ponovno proboden kopljem, a nakon toga pokopan je uz dopuštenje Poncija Pilata.

Prema vjerovanjima Isus je uskrsnuo treći dan i salvno izašao iz groba. Danas se taj dan slavi kao Uskrs. Unatoč brojnim polemikama koje postoje oko vjerovanja u ovu svetu ličnost, uvijek će postojati oni koji će vjerovati u njegovo postojanje i poruku koju je širio ljudima.

Slične biografije