Lav Nikolajevič Tolstoj

Lav Nikolajevič Tolstoj
Tolstoja je velik dio nas uspio upoznati preko jednog od najpoznatijih romana koje je napisao, a čija priča govori o ženi zarobljenoj u okvirima društva tadašnjeg vremena, koja sanja drugačjiji život. Velik dio nas se prvo susreo s njegovom knjigom, a tek onda sa samim piscem koji je napisao taj roman.
Tolstoj se rodio 9. rujna 1828. godine u mjestu Jasna Poljana u pokrajini Tula kao jedno od petero djece koje su imali njegovi roditelji. Dakle rodio se u velikoj obitelji. Obitelj je bila plemićkog porijekla, a prema povijesnim činjenicama tu titulu njegovoj obitelji dodijelio je osobno u 18. stoljeću Petar Veliki.

Nažalost roditelji su mu umrli dok je još bio dijete, stoga su brigu oko njega preuzeli rođaci. Dakle već je kao dijete ostao bez najbližih i uslijedilo je odrastanje na malo teži način. Naime pretpostavlja se da je to jedan od razloga zašto mu je život kasnije bio obilježen brojnim ljubavnim vezama.

Pretpostavlja se kako je zapravo oduvijek bio nesiguran svojim izgledom i kako je taj kompleks demonstrirao ne jedan drugačiji način. Možemo reći da ga je skrivao duboko ispod da nitko ne primjeti njegove nedoumice koje su se odnosile na to kako zapravo izgleda. Poznato je da je u prisustvu žena bio stidljiv i pomalo zbunjen.

Unatoč tome što je na neki način bio stidljiv, budući da se kretao visokim krugovima tadašnjeg društva, njegov položaj dozvoljavao mu je da upozna velik broj žena, s tim da je neko vrijeme udvarao damama, a spavao sa sobaricama. Cijeli njegov život, pa i nakon vjenčanja obilježile su razne afere sa ženama. Poznato je da se pred kraj života maknuo od svoje žene koja je na kraju dobila telegram u kojem je stajalo da je umro, 7. studenog 1910. godine.

Vodio je poprilično buran i neki bi rekli zanimljiv život, a iz svih tih njegovih životnih avantura proizašao je velik niz djela koji su postali klasici koji će se uvijek čitati. Tu treba nabrojati: "Kozaci", "Rat i mir", "Smrt Ivana Iljiča" i mnoga druga djela.

Slične biografije