Gustave Flaubert

Gustave Flaubert
Od njegovih velikih djela svakako treba izdvojiti prvo njegovo remek djelo koje je ujedno postalo njegov prepoznatljiv znak. Naravno radi se o "Gospođi Bovary", turobnoj pripovijesti o egzistencijalnoj dosadi, preljubima i samoubojstvu žene provincijskog normandijskog liječnika. Roman je ostao najpoznatiji kao prikaz života tadašnje sredine i njezinih društvenih pravila koja su tada vrijedila.
Gustave Falubert rodio se 12. prosinca 1821. godine na imanju Croisset u Roueni kao sin liječnika u uglednoj obitelji. Što se tiče njegovog školovanja upisuje studij prava koji nije uspio završiti, nego se umjesto toga odlučio uputiti na putovanje prema sjevernoj Africi. U to je vrijeme formirao krug svojih istomišljenika, prijatelja s kojima se nakon putovanja družio na svom imanju u Normandiji.

U to je vrijeme počeo pisati brojna djela koja su kad se malo bolje pogleda bila sažetak svega onoga što je on proživio tijekom svog života. Možemo reći da je svoja brojna iskustva koja je dotada prikupio sažeo u svojim romanima, koji će uvijek nositi određenu vrijednost.

Iako su Tolstoj i Dostojevski tada bili puno utjecajniji kod šireg čitateljstva, Gustave Flaubert se isto tako uspio nametnuti svojim jedinstvenim stilom pisanja, što je naišlo na odobravanje velikog broja čitatelja.

Gustave Flaubert je do danas ostao najutjecajnijim romanopiscem 19. stoljeća, jer se smatra kako je velik dio svjetske narativne proze iz druge polovice 19. i cijelog 20. stoljeća potekao iz Flaubertova opusa.

Od njegovih djela svakako treba navesti: "Salammbo", "Sentimentalni odgoj", "Iskušenja svetog Antuna", "Jednostavno srce", "U mjesecu studenom" te "Sentimentalni odgoj".