Johnnie Cochran

Johnnie Cochran
Također je zastupao Seana Combsa tijekom suđenja zbog posjedovanja pištolja te Michaela Jacksona, repera Tupaca, glumca Todda Bridgesa, nogometaša Jima Browna, repera Snoop Dogga te mnoge druge.
Zastupao je i Marion Jones poznatu sportašicu koja se tada morala suočiti s optužbama za doping tijekom njezine srednjoškolske karijere. Cochran je ostao najpoznatiji po svojoj izuzetnoj vještini u sudnici koju je tako dobro demonstrirao te uvjerljivosti s kojom je nastupao pred sudca i porotnike.

Johnnie Cochran rodio se 2. listopada 1937. godine u mjestu Shreveport, Louisiana u obitelji gdje se otac bavio prodajom osiguranja, a majka prodajom Avonovih proizvoda. Cijela obitelj preselila se 1949. godine u Los Angeles, gdje je Cochrane nastavio svoje školovanje, a gdje je kasnije primio diplomu iz poslovne administracije na Sveučilištu u Kaliforniji. Uskoro nakon toga upisao je i završio doktorat na Sveučilištu Loyola Marymount, gdje je doktorirao pravo.

Na samom početku svog profesionalnog dijela života shvatio je kako će se uglavnom vrtiti oko odvjetničke karijere. Naime odlučio je svoj život posvetiti obnavljanju odvjetništva i rekao kako u tome neće odustati.

Svoju profesionalnu karijeru započeo je kao zamjenik u odvjetničkom uredu na kaznenom odjelu i to nakon što je položio pravosudni ispit 1963. godine. Samo dvije godine kasnije ušao je u privatnu praksu i uspio otvoriti vlastitu tvrtku.

Kao prvi slučaj samostalnog odvjetnika navodi se kada je predstavljao udovicu koja je tužila nekoliko policajaca koji su pucali I ubili joj muža. Iako je taj slučaj izgubio, treba napomenuti kako je postao svojevrsna prekretnica u njegovu profesionalnom životu. Umjesto da kraj tog suđenja vidi kao poraz, on je cijelu situaciju vidio u svjetlu buđenja afroameričke zajednice. To je bio početak uspostavljanja ugleda u crnoj zajednici.

Tijekom cijelog svog života ostao je poznat kao jedan od najuspješnijih odvjetnika. Umro je 29. ožujka 2005. godine.