Hermann Goring

Hermann Goring
Naime jedan od poznatijih zločinaca svakako je Hermann Goring, njemački političar, zapovjednik njemačkog Luftwaffea te začetnik zloglasnog gestapa.
Pored toga bio je Hitlerov dogovoreni nasljednik te istaknuti vojni pilot u Prvom svjetskom ratu s 22 srušena aviona. Bio je nagrađen i slavnim Plavim Maxom, a bio je i posljednji zapovjednik eskadrile Jagdgeschwader 1, koju je prije njega vodio slavni Manfred von Richthofen.

Hermann Goring rodio se 12. siječnja 1893. godine u sanatoriju Marienbad u Rosenheimu u Bavarskoj, u obitelji slavnih vojnih ličnosti. Naime njegov otac Heinrich Ernst Goring bio je prvi generalni guverner Njemačke jugozapadne Afrike. Pored toga bio je u rodu s izumiteljem Ferdinandom von Zeppelinom te Hermanom Grimmom, poznatim romantičarskim piscem koji je na neki način stvorio koncept njemačkog heroja kao krojača povijesti. Goringova majka Franziska Tiefenbrunn bila je porijeklom iz jedne skromnije bavarske obitelji.

Što se tiče školovanja Goring je poslan u internat u Ansbachu odakle je kasnije išao na kadetske institute u Karlsruheu te na vojno sveučilište u Berlinu. Godine 1912. primljen je u prusku vojsku nakon čega je služio u regimentu "Princ Wihelm". Možemo slobodno reći kako su to blili počeci njegovih vojnih postignuća kao pilota.

Nakon Prvog svjetskog rata i dalje se bavio letenjem, a kao pilot veteran imao je priliku prevoziti utjecajne ljude u privatnim avionima. Neko je vrijeme radio kao komercijalni pilot u Švedskoj i Danskoj.

Njegov susret i pridruživanje nacizmu dogodio se 1922. godine kada je preuzeo vodstvo nad SA-om kao njegov najviši vođa. Međutim u to su vrijeme nastupile brojne poteškoće za Goringa i njegovu obitelj. Naime ubrzo je nakon što je primljen u stranku obolio od pneumonije, a nakon što je operiran postao je ovisan o morfiju. Bio je to težak period za Hitlerovog uskoro najbližeg suradnika.

Nakon što je Hitler uspio doći na vlast imenovao je Goringa ministrom unutarnjih poslova. Iako je ta odluka imala mali odjek, Goring je ipak imao kontrolu nad velikim brojem policajaca, a poznato je kako je on sam istupio pred Hitlera i optužio komuniste za paljenje Reichstaga, zgradu državnog parlamenta.

Goring uskoro postaje jedan od najmoćnijih ljudi Njemačke pored samog Hitlera. Odgovoran je za velik broj počinjenih zločina, a za njih je i dogovarao na Nurnberškom procesu gdje je bio osuđen na smrt vješanjem. Kako nebi doživio takav kraj života, Goring je noć prije vješanja popio tabletu cijanida i umro 15. listopada 1946. godine.