Richard Wagner

Richard Wagner
Rođen je 22. svibnja 1813. godine u Leipzigu kao dijete u velikoj porodici oca policijskog službenika Carla Friedricha i majke Johanne Wagner.
Kao mladić počeo je raditi uz preporuku svog starijeg brata kao ravnatelj zbora, da bi nakon toga skladao svoju prvu operu “Die Feen” koja će svoju veliku premijeru doživjeti tek 50 godina kasnije.
Kao i svi veliki genijalci, virtuozi Wagner kao ne tako običan čovjek u smislu njegove nadarenosti, nije imao lak početak. Može se reći da su ga životne nedaće itekako napadale i nisu mu dale puno prostora za opuštanje.

Njegovi problemi su zapravo počeli kad se odlučio oženiti za glumicu Minnu Planer s kojom se seli u Rigu nakon što je tamo dobio posao ravnatelja opere. No njihova selidba i novi život je na kraju rezultirao Minninim bijegom sa jednim vojnim časnikom od kojeg se nakon nekog vremena vratila svom mužu koji joj je oprostio nevjeru.

U tom dosta teškom periodu za Richarda Wagnera nastupaju i financijske poteškoće zbog kojih će bračni par biti prisiljen bježati iz Rige brodom za London kad je za vrijeme jedne od oluja dobio nadahnuće za operu Der Fliegende Holländer (Leteći Holandez), nakon čega slijedi period velikog stvaralaštva kad počinje raditi aranžmane za druge skladatelje.

U svom životu pored glazbe Wagner se angažirao i na drugim područjima, a jedna od njih je bila i politika kad se za vrijeme boravka u Njemačkoj pridružio lijevoj fronti. U to vrijeme 1849. godine saksonski kralj Friedrick August II raspustio je parlament i ispriječio donošenju ustava za jedinstvenu državu, nakon čega izbija ustanak u kojem svoju ulogu ima i Wagner kad kreću brojna uhičenja zbog čega se odlučio na bijeg iz Njemačke kada 12 godina odlučuje živjeti u izbjeglištvu dok se politička situacija ne promijeni.

Kroz svoj život i radni vijek kao veliki skladatelj bilježi i sukobe s drugim vjerskim grupama. Naime poznato je da 1850. godine pod pseudonimom objavljuje djelo Das Judenthum in der Musik (Židovstvo u glazbi) kojim napada Židove tvrdeći kako nisu sposobni biti veliki skladatelji i kako je njihov cilj jedino steći veliku popularnost, a to nije bit vrhunskog skladatelja i umjetnika. Smatrao je kako su prije svega štetan element njemačkoj kulturi.

Dakle, kao što se može vidjeti iz priloženog Wagner je zaista bio veliki skladatelj, ali kao čovjek po mnogima nije zaslužio mjesto koje ima u glazbi. Mi ćemo prije svega istaknuti da je napisao par dobrih djela i zbog toga ćemo ga pamtiti, a ne zbog njegovog političkog ili nekog drugog oblika razmišljanja. Umro je 13. veljače 1883. godine u Veneciji.