Mary Kay

Mary Kay
Mary Kay Ash osnovala je Mary Kay tvrtku 13. rujna 1963. godine, a danas je Richard Rogers, sin Mary Kay Ash, izvršni predsjednik, a David Holl imenovan je izvršnim direktorom u 2006. godini.
Tvrtkini originalni i poprilično popularni proizvodi temelje se na čuvenom receptu iz kožara, nakon čega se smatralo da koža izgleda puno glađe i mlađe, odnosno pokazao se čuveni učinak njihovih prvotnih proizvoda koji su bili testirani na određenim osobama koje to nisu požalile.

Nekoliko godina kasnije Mary Kay izašla je s novim proizvodima u obliku raznih krema kad je izašla originalna formula, koju je na sebi počela primjenjivati kćer čuvene osobe koja je izašla s poznatom i uspješnom formulom, a koju je kasnije kupila poznata firma Mary Kay.

Danas je trenutno dostupno oko 200 proizvoda u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je puno manje u ponudi u drugim zemljama, zbog preformuliranja susreta s lokalnim zakonima, ili još češće preferencijama potrošača.

Kao primjer treba spomenuti šminku na azijskim tržištima koja je ponekad puno bjelja od europske šminke, dok je recimo afrička šminka tradicionalno više oker od europske šminke. Bitno je spomenuti kako su neki proizvodi stvoreni za određenu državu ili regiju, dok su ostali proizvodi podložni sezonskim promjenama, odnosno puno prilagodljiviji.

U ranim devedesetima tvrtka je uvela niz proizvoda koji su se konkretno odnosili na šminku.

Ono što treba posebno istaknuti kod Mary Kaya što je 1989. godine objavila moratorij o testiranju svojih prozvoda na životinjama i to nakon nekoliko godina pritiskanja od strane udruga kao što je PETA. Treba napomenuti kako su bili prvi u industriji koji su to učinili.

Dakle primarni pogon nalazi se u Addisonu u Teksasu dok je druga tvornica otvorena u Hangzhou, a treća u La Chaux-de-Fonds u Švicarskoj za tržište Europe koja se uskoro zatvorila 2003.