Mary Pierce

Mary Pierce
Zanimljivo radi se o sportašici koja posjeduje francusko, američko i kanadsko državljanstvo, ali unatoč tome dosada je uvijek igrala za Francusku bilo da se radi o nekom obliku ekipnog natjecanja, za reprezentacijiu i na Olimpijskim igrama.
Mary Pierce osvojila je četiri Grand Slama, s tim da su se dva odnosila na pojedinačnu konkurenciju, druga dva na parove. Također je zabilježeno kako je šest puta igrala u finalu Grand Slama pojedinačno, a posljednji put na US Openu i Roland Garrosu 2005. Pobjeđivala je na Australian Openu 1995 te Roland Garossu 2000.,2005., a osvojila je i Wimbledon u konkurenciji miješanih parova te nastupila u tri finala Grand Slam turnira u parovima.

Njezina bogata karijera bilježi 18 osvojenih turnira pojedinačno te 10 turnira u kategoriji parova. Također je dva puta nastupila na prvenstvu kraja sezone WTA Tour Championships, posljednji put 2005. Kao što vidimo radi se o itekako bogatoj karijeri ove iznimno talentirane sportašice.

Mary Pierce rodila se 15. siječnja 1975 u Montrealu u Kanadi, s tim da je odrasla u Sjedinjenim Državama. Dok je imala 10 godina u svijet tenisa uvodi ju otac Jim Pierce, a samo dvije godine nakon toga osvojila je nacionalno američko prvenstvo za natjecateljice do 12 godina starosti. U 1989. postala je najmlađa američka tenisačica u profesionalnom tenisu kada je imala samo 14 godina, što je uskoro srušila Jennifer Capriati.

Nakon razlaza sa svojim ocem, nastavlja trenirati sa Nickom Bollettierijem. Vrlo brzo slijedi igranje na najvećim turnirima, a prvi put u finalu Grand Slama našla se u Roland Garrosu 1994. kada ju pobjeđuje Arantxa Sanchez Vicario, međutim već iduće godine u Melbourneu osvaja svoj prvi Grand Slam i to nakon što je pobjedila Aarantxu, izgubivši ukupno samo 30 gemova tijekom cijelog turnira. Recimo da je Mary tada bila u pobjedničkoj misiji koja je završila prvim velikim naslovom.

Slijedi poprilično uzbudljivo razdoblje kada se susretala s različitim vrhunskim igračicama, ali nažalost njezinu uspješnu tenisku karijeru počele su polako ometati razne ozljede. Iako se nikad nije službeno povukla iz svijeta tenisa, svoju zadnji meč odigrala je 2006. godine kada je ozlijedila koljeno.