Claude Monet

Claude Monet
Francuski slikar Claude Monet smatrao se vodećom figurom u razvoju impresionizma, pokreta u kojem su slikari prije svega istraživali prirodu kao inspiraciju i pritom koristili jarke boje za razliku od smeđe i crne koje su prije prevladavale.
Claude Monet rodio se 14. studenog 1840. godine u Parizu. Dolazi iz obitelji u kojem je otac radio kao trgovac mješovitom robom. Dok je još bio mali, obitelj se seli u Le Havre gdje su njegov otac i ujak započeli posao prodaje materijala za brodove.
Da će jednog dana biti veliki umjetnik moglo se vidjeti u ranim godinama svog života kad je već kao mladić od 15 godina svoje vrijeme počeo provoditi kao karikaturist. U to vrijeme upoznaje Eugène Boudina koji ga polako uvodi u svijet slikanja, odnosno usmjerava ga prema slikanju onog što se nalazi vani.

Možemo slobodno reći kako tada započinje njegov put prema najvećim djelima koji se danas smatraju poprilično vrijednima.
Smatra se da bi puno prije počeo sa svojim radom da mu studiranje nije prekinuto zbog toga što je morao odslužiti vojni rok u Alžiru od (1860-1862). No to ga zasigurno nije spriječilo da se poslije odsluženja počne baviti onim što mu je bilo suđeno.
Slobodno se može reći kako je Monet svojim prisustvom u povijesti ostavio veliki utjecaj i na neki način pokrenuo novi pokret kojim su se slikari orijentirali na sasvim drugu temu koja je do tada malo i bila zapostavljena.

Naziv impresionizam, odnosno novi pokret koji je pokrenuo dolazi od jedne njegove slike “Utisak” ili “Impression, soleil levant“, što kad malo bolje pogledamo zapravo ima smisla.
Naravno da njegov rad nije odmah prihvaćen onako kako bi trebao, jer su se njegove slike smatrale nedovršenima zbog načina na koji je radio.
Danas znamo da se tako više ne gleda, dapače smatra se jednim od najvećih umjetnika koji je nekad živio.
Neka od njegovih djela:
  • Doručak na travi (1866)
  • Žena sa suncobranom (1875)
  • Litice kod Etretata (1885)

Slične biografije