Claude Debussy

Claude Debussy

Najznačajnijim dijelovima njegove glazbe smatraju se blještavi prijelazi, česta upotreba paralelnog nizanja akorada, zatim potreba pentatonske ljestvice te nenajavljene modulacije. Poznato je kako je Debussy pozornost obraćao na raspoloženje i boju pri skladanju. Njegove harmonije koje su se smatrale radikalnima u tadašnje vrijeme, utjecale su na praktički svakog većeg skladatelja 20. stoljeća, a ponajviše na Igora Stravinskog, Olivera Messiaena, Belu Bartoka i mnoge druge. Isto je tako utjecao na mnoge poznate osobe u svijetu jazz glazbe, a pritom mislimo na Billa Evansa, Theloniousa Monka, Dukea Ellingtona, Antoinia Carlosa Jobima, Jimmyja Giuffrea te Brada Mehlauda.

Claude Debussy rodio se 22. kolovoza 1862. godine kao Claude Achille Debussy u Saint Germainu kao najstariji od petero djece. Rodio se u obitelji oca Manuela koji je posjedovao dućan porculanom te majke koja je radila kao krojačica. Da će se jednog dana počet baviti glazbom bilo je očito dok je imao svega četiri godine. Tada je počeo svirati klavir s starijim talijanskim učiteljem Ceruttijem.

Njegov veliki talent došao je do izražaja 1872. godine kada se uspio upisati u Pariški konzervatorij u dobi od samo jedanaest godina. Na konzervatoriju je proveo sljedećih dvanaest godina života. Za to je vrijeme studirao kompoziciju s Ernestom Guiraudom, povijest glazbe s Louisom Albertom, harmoniju s Emileom Duransom. Kao što se može primjetiti radio je s najvećim osobama u svijetu glazbe.

Već se na početki nametnuo kao potpuno drugačiji skladatelj, koji je tada uglavnom eksperimentirao. Poznato je da je više volio disonance i intervale koji nisu bili popularni u ondašnje doba. Bio je poznat kao nevjerojatan pijanist koji je već tada mogao imati profesionalnu karijeru da je tako htio. Uglavnom je izvodio Beethovenove, Schumannove i Weberove sonate.

Što se tiče njegovog privatnog života, malo je reći kad kažemo da je bio nemiran. Naime tijekom svog života kako u glazbi tako i na drugim područjima u životu, trudio se živjeti po nekim svojim pravilima. Naime bio je u vezi s nekoliko žena, a s jednom je čak imao i kćer koja je umrla od difterije.

Sam Debussy umro je u Parizu 25. ožujka 1918. godine od raka debelog crijeva.

Slične biografije