Johnny Cash

Johnny Cash
Od njegovih pjesama svakako treba izdvojiti "I Walk the Line", "Folsom Prison Blues", "Ring of Fire", "Get Rhythm" te "Man in Black". Pored toga snimao je i brojne humoristične pjesme kao što su: "One Piece of a Time", "A Boy Named Sue", a pored toga pisao je i pjesme željeznice kao što je "Rock Island Line". Dosada je prodao više od 90 milijuna albuma, čime je svakako zauzeo posebno mjesto u svijetu glazbe.
Dakle kao što možemo primjetiti radi se o legendi koja nas oduševljava svakom svojom pjesmom te prije svega glasom, koji je oduševljavao dugi niz godina. Nažalost Johnny Cash više nije među nama, ali je zato svojim pjesmama ostao vječan.

Johnny Cash rodio se 26. veljače 1932. godine kao J.R. Cash u Kingslandu u državi Arkansas u obitelji Raya i Carrie. Još od malena bilo je očito kako će se Johnny baviti glazbom kada odraste, a možemo spomenuti kako mu je obitelj u tome pružala podršku. Što se tiče njegovog imena dobio ga je jer se roditelji nisu mnogli dogovoriti oko toga kako da ga nazovu, s tim da ga je Ratno zrakoplovstvo drukčije zvalo, jer nije moglo usvojiti njegove inicijale, pa je tako ostao naziv John R. Cash.

Imao je doista traumatično djetinjstvo, budući da mu je brat nastradao u pilani kada ga je pila gotovo prepolovila. Umro je nakon tjedan dana u velikim mukama. Recimo da je to ostavilo dubok trag na samom Johnnyju koji je s bratom bio jako povezan. Gotovo cijeli život govorio je kako je siguran da ga brat čeka na nebesima.

Njegovu raniju fazu života obilježili su gospel glazba i radio, a svoj put prema glazbi započeo je zahvaljujući svojoj majci koja mu je s dvanaest godina kupila gitaru, kada je naučio svirati i kada je započeo pisati pjesme. U srednjoj školi je nastavio pjevati na lokalnoj radijskoj postaji, a nekoliko desetljeća kasnije objavio je album tradicionalnih gospel pjesama.

Gotovo veći dio karijere obilježio je osjećajem buntovnika da bi na kraju otišao kao jedan od najvećih.
Umro je 12. rujna 2003. godine.