Zoran Milanović

Zoran Milanović
Zoran Milanović je možemo reći jedna nova generacija političara kojeg mnogi nazivaju bahatim, a koji svoje nastupe temelji na tome da bude što oštriji, ali na jedan umjeren i civiliziran način.
Dakle mnogi su se složili s činjenicom kako se radi o novom političaru koji ima sve potrebno za biti vođom jedne od jačih stranaka na našoj političkoj sceni, samo što se radi o osobi koja je krenula sasvim drugačijim smjerom za razliku od Ivice Račana, što je svojevremeno podiglo mnogo prašine, koliko među drugim strankama toliko i unutar SDP-a.

Svoju put prema političkoj sceni započeo je 1993. godine kada se zaposlio u Ministarstvu vanjskih poslova nakon čega je dosta brzo otišao u mirovnu misiju OESS-a u tada ratni Azerbejdžan, u Nagorno Karabah gdje je boravio 45 dana. Nakon toga postaje savjetnikom u hrvatskoj misiji pri EU i NATO-u u Bruxellesu, gdje dvije godine kasnije završava poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava.

Zoran Milanović rodio se u Zagrebu 30. listopada 1966. godine, gdje je i odrastao. Pohađao je srednju školu, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu kao izvrstan student. Roditelji su mu porijeklom iz Sinja.

Svoju političku karijeru u SDP-u započeo je 1999. godine kada se učlanio u tu stranku, a nakon pobjede SDP-a na izborima 2000. godine povjerena mu je komunikacija s NATO-om. Tri godine kasnije izabran je za pomoćnika ministra vanjskih poslova Tonina Picule.

Nakon smrti Ivice Račana velik dio stranke vidio je baš u njemu osobu koja treba nastaviti voditi najjaču oporbenu stranku, a to se pokazalo na dva izbora unutar stranke.
Danas je na čelu Kukuriku koalicije kao kandidat za sljedećeg premijera.