Marija Šarapova

Marija Šarapova
Ženska teniska udruga rangirala ju je na prvo mjesto čak u četiri navrata, kad je prvi put došla na prvo mjesto 22. kolovoza 2005. i posljednji put ponovno 19. svibnja 2008. Trenutno se nalazi na 5 mjestu najboljih tenisačica, a bila je čak u 5 finala na različitim Grand Slamovima, gdje je konačni omjer 3-2.
Svoj put prema vrhunskom tenisu započela je 2004. kad je imala svega 17 godina u teškom finalu protiv Serene Wiliams. Tada je ušla u top 10 WTA ljestvica, a unatoč tome što je nije imala pobjedu u 2005, Šarapova je uspjela održati prvu poziciju kada je svaki put uspjela doći do polufinala. Svoj drugi veliki Grand Slam US Open osvojila je 2006. godine pobijedivši tada vrhunsku igračicu Amelie Mauresmo u polufinalu te Justine Henin u finalu.

Godine 2007. Šarapova se suočila s kroničnom ozljedom ramena kada je došlo do pada na petu poziciju. U konačnici je osvojila treći Grand Slam u 2008. pobijedivši Henin u četvrtfinalu i Anu Ivanović u finalu.

Nakon što je ponovno došla do broja jedan 2008. ponovno se pojavio problem sa ramenom, što je zahtijevalo operaciju kojoj se podvrgnula u listopadu što je rezultiralo izbivanjem skoro deset mjeseci. Vratila se u svibnju 2009. na 126 mjestu u svijetu, a od svog povratka osvojila je četiri pojedinačne titule čime je popravila svoj položaj u prvih 5 najboljih.

Šarapova je najpoznatija po agresivnoj igri s osnovne crte, u kojoj napada forehandom i backhandom gdje rijetko odigrava klasični volej i smeš, umjesto čega izlazi naprijed i odigrava jaki forehand ili backhand.

Pored specifičnog načina igranja, Šarapova je bila najtraženija sportska osoba na Yahoo, u periodu od 2005. do 2008. najvjerojatnije zbog svojih atraktivnih slika u časopisu Sports Illustrated.
Danas je naplaćenija sportašica na svijetu.

Slične biografije