Sir Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Conan Doyle
Arthur Conan Doyle rodio se 22. svibnja 1859. godine kao Arthur Ignatius Conan Doyle u Edinburghu, u obitelji roditelja Iraca koji su emigrirali u Škotsku. Što se tiče njegovog školovanja, pohađao je isusovačku školu u Stonyhurstu, a ubrzo nakon toga 1875. godine odbacio je kršćanstvo i postao agnostic.
Nakon završene osnovne i srednje škole, studirao je medicinu u Edinburghu, gdje je ubrzo počeo obavljati praksu u Astonu. Nakon studija postao je brodski liječnik te otplovio na zapadnoafričku obalu, a 1882. godine započeo je privatnu praksu u Plymouthu. Doktorat je dobio 1885. godine. Možemo reći kako je praksa bila neuspješna, pa je tako iskoristio vrijeme dok je čekao pacijente, pišući knjige. Prvo njegovo djelo izašlo je prije njegove dvadesete.

Književnosti se ozbiljnije posvetio nakon preseljenja u odmaralište Southsea. Godine 1885. oženio se s Louise Hawkins koja je bolovala od tuberkuloze te na kraju preminula 1906. godine. Što se tiče ljubavnog života, ženio se više puta, a u svojim je vezama dobio petero djece. Nekoliko je puta izjavio kako mu Sherloc Holmes odvlači pozornost s važnijih stvari stoga ga je nekoliko puta pokušao ubiti, ali zbog velikog pritiska obožavatelja to ipak nije učinio.

Osim što je bio poznat kao pisac, nakon Burskog rata u Južnoafričkoj Republici, Doyle je napisao pamflet "The War In South Africa", u kojem je opravdavao ponašanje Britanaca u ratu. Vjeruje se kako mu je baš taj pamflet donio titulu Sir. Početkom 20. stoljeća pokušao se kandidirati za Parlament kao liberal u Edinburghu i u Border Burghu, ali nije uspio pobijediti.

Dakle kao što možemo primjetiti radi se o jednoj svestranoj osobi koja se trudila biti uspješna na više polja u životu. Zahvaljujući njemu mnogi danas uživaju u brojnim pustolovinama jednog od najslavnijih detektiva svih vremena. Neko je vrijeme bio uključen i u kampanju za reforme afričke Slobodne Države Kongo zajedno s novinarom Edmundom Dene Morelom i diplomatom Rogerom Casementom.
Umro je 7. srpnja 1930. godine u Engleskoj.