Stephen Arthur Pinker

Stephen Arthur Pinker
Njegova akademska područja na koje se uglavnom koncentrirao su vizualna percepcija i razvoj jezika u djece te biološka prilagodba oblikovana prirodnim odabirom prije nego nusproizvod općenite inteligencije. Isto je tako poznat po svojim knjigama koje su dobile mnoge nagrade, a to su “The Language Instinct”, “How the Mind Works”, “Words and Rules” i “The Blank Slate”.
Pinker se rodio 18. rujna 1954. godine u Montrealu, Quebec, a diplomirao je na Sveučilištu Dawson kad je završio psihologiju, a vrlo brzo nakon toga otišao je raditi na svom doktoratu iz područja eksperimentalne psihologije na Harvardu 1979. Uskoro nakon toga posvetio se istraživanjima na poznatom Massachusetts Institutu, odnosno na MIT-u nakon čega je postao asistent profesora na Harvardu, a vrlo brzo i na Stanfordu. Od 1982. do 2003. predavao je na Odsjeku za kognitivne znanosti na MIT-u, a na kraju je postao direktorom Centra za kognitivnu neuroznanost, uzimajući pritom godinu dana dopusta na Sveučilištu u Kaliforniji.

Od 2008 radi kao profesor psihologije na Harvardu, a u lipnju 2011. najavio je kako će se pridružiti profesorima u New Collegu humanističkih znanosti u Londonu.

Pinker je imenovan jednim od 100 najutjecajnijih znanstvenika i mislilaca 2004. te jednim od 100 najboljih javnih intelektualaca u 2005. Njegova istraživanja na području kognitivne psihologije osvojila su brojne nagrade te veliko priznanje iz Velike Britanije. Također je primio brojne počasne doktorate sa Sveučilišta u Newcastleu, Surrey, Tel Avivu, McGill i Tromsu u Norveškoj. Dva puta je bio finalist za Pulitzerovu nagradu, 1998 i 2003.

Kad malo pogledamo njegovu obitelj možemo primjetiti kako ima mlađeg brata i sestru. Njegov brat radi kao analitičar za kanadsku vladu, a sestra Susan Pinker poznati je psiholog i pisac. Pinker se oženio s Nancy Etcoff, 1980. od koje se kasnije razveo, a 1992 oženio se s Ilavenil Subbiah od koje se također razveo. Njegova sadašnja supruga poznati je romanopisac i filozof.