Stephen Hawking

Stephen Hawking

U njegova poznata djela treba ubrojiti i znanstveni bestseler “Kratka povijest vremena” koji je zauzeo prvo mjesto na listi bestselera britanskog Sunday Timesa i tamo se zadržao rekordnih 237 tjedana.

Stephen Hawking posebno je omiljen pisac svih onih koji su kao svoje područje zainteresiranosti izabrali znanstvenu fantastiku i naravno svih onih koje je oduvijek zanimala znanost vezana uz svemir i sve ono što predstavlja. Možemo slobodno reći kako se radi o genijalcu koji je dosada iznio takve teorije da se velik dio nas zamislio i zapitao kako stvari doista stoje.

Nažalost, u mladosti je obolio od amiotrofične lateralne skleroze, paralizirajuće bolesti koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića. Potpuno nepokretan izgubio je sposobnost govora tako da je s okolinom počeo komunicirati uz pomoć kompjuterskog sintetizatora glasa. Sreća je da nije zahvatila mozak tako da se i dalje može posvećivati svom teoretskom radu.

Hawking se rodio 8. siječnja 1942. u obitelji oca dr. Franka Hawkinga i majke koja se posvetila istraživanju biologije. Pored njega roditelji su imali još dvije mlađe sestre i usvojenog brata, Edwarda.

Neko su vrijeme živjeli u sjevernom Londonu, a nakon toga su se preselili u Oxford da bi potom otišli u St. Albans gdje je pohađao Srednju školu za djevojke kad je počeo pokazivati interes za matematiku. Iz tog razloga htio je studirati baš taj predmet, međutim njegov otac inzistirao je da upiše University College, gdje je predavao, a kako nije bilo matematike Hawking se upisao na prirodne znanosti u kojima je stekao stipendiju.

Na Universityju se specijalizirao u fizici, a tada su njegova područja djelovanja bila u termodinamici, relativnosti i kvantnoj mehanici. Završio je studij fizike na Sveučilištu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije obranio je na Sveučilištu Cambridge. Već 1974. postao je članom Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih znanstvenih udruženja na svijetu. Danas pored što piše, radi kao profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Sveučilišta Cambridge.