Charlie Chaplin

Charlie Chaplin
Charlie se smatra jednim od najkreativnijih i najutjecajnijih osoba u razdoblju nijemog filma. U svojim je filmovima nastupao kao glumac, redatelj, scenarist, producent i naravno skladatelj glazbe.
Svi njegovi filmovi pod markom United Artistsa bili su dugometražni, gdje možemo ubrojati "Parižanku" te "Zlatnu groznicu" i naravno "Cirkus". Nakon dolaska zvučnog filma, snimio je "Svjetla velegrada" i "Moderna vremena" prije nego što je prešao na zvuk. Bili su to filmovi u kojima se pojavila njegova glazba i naravno zvučni efekti. Od zvučnih filmova treba navesti "Velikog diktatora", "Gospodina Verdouxa" te "Svjetla pozornice". Moderna vremena bili su prvi film u kojem se imalo priliku čuti Chaplinov glas u pjesmi na kraju filma.

Chaplin se rodio 16. travnja 1889. godine u Walworthu u Londonu, gdje su njegovi roditelji radili kao zabavljači u varijeteu, a koji su se rastali prije nego što je Chaplin navršio tri godine. Od razvoda roditelja Carlie je živio s majkom na različitim adresama, s tim da je otac bio alkoholičar koji je slabo kontaktirao sa svojim sinom.

Nakon što mu je majka doživjela slom živaca, Charlie i njegov brat poslani su da žive zajedno s očevom ljubavnicom koja ih je poslala u školu na Kenningotn Roadu. Otac je umro kada je Charlie imao samo dvanaest godina, a nakon što se ponovno pridružio svojoj majci počeo je polako razmišljati o velikoj karijeri zabavljača.

Chaplin je počeo nastupati u Americi s glumačkom družinom Freda Karnoa u kojoj su bili Arthur Stanley Jefferson, koji će kasnije postat poznat kao Stan Laurel, odnosno Stanlio. Chaplinov nastup s družinom vidio je filmski producent Marc Sennett, koji ga je angažirao za filmski studio Keystone Film Company.

Chaplin je prvi put nastupio na filmu u komediji "Making a Living", objavljenoj 2. veljače 1914. godine.

Tijekom svog života bio je poznat kao osoba koja je voljela sport. Pritom je puno plivao, igrao tenis i rijetko pio. Unatoč mogli bi reći zdravom načinu života, njegovo se zdravlje počeo naglo pogoršavati kraje šezdesetih godina i to nakon završetka njegovog zadnjeg filma, “Grofice iz Hong Konga.

Umro je 25. prosinca 1977. godine u Veveyu u Švicarskoj, kada je imao 88 godina.

Slične biografije