George Orwell

George Orwell
Ranije smo spomenuli kako je bio poznat i kao novinar, pa je tako svoju karijeru prije svega započeo novinarskim radovima te reportažama od kojih treba zasigurno izdvojiti "Homage to Catalonia" te "Down and Out in Paris and London". No ostao je najpoznatiji kao pisac i to sa brojnim djelima, gdje treba izdvojiti "Životinjsku farmu", "Nineteen Eighty-Four", "Coming Up For Air" i mnoga druga djela.
George Orwell rodio se 25. lipnja 1903. godine kao Eric Arthur Blair u Bengalu u tadašnjoj britanskoj koloniji Indiji, gdje je njegov otac radio za Državni odsjek za opijum. Kada je imao svega godinu dana, majka ga je odvela u Englesku, a otac ga je ponovno vidio 1907. godine kada je došao na tri mjeseca u posjet. Eric je imao stariju sestru Marjorie i mlađu sestru Avril.

Što se tiče njegovog školovanja možemo reći kako je bio itekako uspješan te kako je ostavio odlične dojmove kod svojih profesora, što je kasnije rezultiralo i njegovim predlaganjem za ravnatelja jedne od najuspješnijih škola u Engleskoj. Školovanje je započeo u maloj anglikanskoj školi u mjestu Henley, a uskoro je uz pomoć stipendije upisao koleđe Wellington i Eton.

Nakon što je završio studij u Etonu odlučio se krenuti put Burme, no kako mu se nije svidio tamošnji imperijalistički poredak brzo se vratio u Englesku kada je započeo pisati pod pseudonimom. Prvi je put ime George Orwell počeo koristiti 1933. godine kada je pisao za New Adelphi. Tri godine kasnije oženio se s Eileen O′Shaughnessy s kojom je usvojio sina Richarda. Nažalost umrla je za vrijeme operacije, a nakon tog tragičnog događaja oženio se s Soniom Brownell.

Umro je od tuberkuloze kada je imao 47 godina.