Ante Gotovina

Ante Gotovina

Ante Gotovina danas je umirovljeni general Hrvatske vojske koji se smatra jednim od najistaknutijih sudionika rata u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine. Zbog prijetnji izručenja Međunarodnom sudu zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti tijekom Operacije “Oluja”, 2001. godine bježi iz Hrvatske.

Ante Gotovina rođen je 12. listopada 1955. godine na otoku Pašmanu u obitelji dalmatinskih ribara. Kako je život u to vrijeme bio težak, kao adolescent bježi sa otoka i odlazi u francusku legiju stranaca. Tamo je proveo nekoliko godina, a nakon obuke sudjelovao je u vojnim operacijama u Čadu te Africi i Aziji. Nakon što je bio otpušten u činu narednika, neko je vrijeme djelovao još kao vojni instruktor u zemljama Latinske Amerike.

Za vrijeme svog boravka u Argentini saznao je kako je Hrvatska dobila željenu samostalnost i odlučuje se na povratak. Nakon što je došao, stupio je u Zbor narodne garde, kada je sudjelovao u teškim borbama na području Zapadne Slavonije, prvo kao branitelj, a potom i kao zapovjednik. Što se tiče njegovog napredovanja u vojsci, možemo reći kako je ono išlo poprilično brzo. Vrhunac se dogodio 1995. godine kada je kao glavni zapovjednik združenih snaga HV i HVO u Operaciji “Maestral” uspio razbiti vojsku bosanskih Srba.

Odmah nakon Oluje Haški je sud započeo istragu o zločinima koji su se dogodili na tom području, a nakon što je došlo do promjene vlasti, Ante Gotovina i šest drugih časnika Hrvatske vojske prislino su umirovljeni 29. rujna 2000. godine. Tada je bilo očito kako će se podići optužnica protiv nekih naših generala, među kojima se našao i Ante Gotovina.

Danas je ovaj umirovljeni general u zatvoru i čeka odluku na žalbu suda donešenu prije par mjeseci kada su svi s iščekivanjem čekali odluku suda. Danas postoji mogućnost da on i general Markač izađu na slobodu, ali zato treba još pričekati.