Ivica Todorić

Ivica Todorić
Ivica Todorić rodio se 1951. godine u Zagrebu, a djetinjstvo je proveo na farmi u Bežjakovini. Kroz svoje školovanje barem na samom početku nije odavao neke posebne znakove da će jednog dana postati poprilično moćna osoba, odnosno bio je osrednji učenik, čiji se potencijal polako počinje otkrivati nakon srednje škole kada upisuje Ekonomski fakultet.
Njegov otac Ante kojeg mnogi doživljavaju odgovornim za to što je Ivica danas. Naime Ante se nekada nalazio na čelu tvrtke Agrokombinat, no 1971. optužen je za pljačku šest milijuna njemačkih maraka koje je navodno dao Matici hrvatskoj za kupovinu oružja. Proglašen je krivim tako da je poslan u zatvor gdje je proveo 4 godine. Kao što smo rekli smatra se kako je Ivica razvio veliko carstvo zahvaljujući novcu koji je njegov otac ukrao za vrijeme bivše Jugoslavije.

Nakon što je otac Ante izašao iz zatvora, zajedno sa sinom Ivicom krenuo je u novi posao cvjećarske proizvodnje. Nakon samo nekoliko godina Todorić proizvodi 40% cvijeća u socijalističkoj Jugoslaviji, kada se obitelj pored cvijeća bavila trgovinom voćem i povrćem. Svoj put prema onom što je danas Ivica je konkretno započeo 1989. godine kada je Agrokor postao registriran kao dioničko društvo i kada kupuje 77% zadarske Sojare pomoću kredita Zagrebačke banke, za koju se saznalo kako je isplatila 6 milijuna njemačkih maraka Agrokoru kako bi od poljoprivrednih kombinata u Osijeku i Kutjevu otkupila kukuruz i pšenicu za potrebe državnih rezervi.

Najveći poduzetnički zamah Agrokor je doživio 1994. godine kada je kupio tvrtke kao što su Ledo, Bobis, Silos Mlinove Vinkovci, Solanu Pag, Unikonzum te kada je osnovao Kreditnu banku Zareb.

Ivica Todorić danas se smatra najjačim čovjekom hrvatske prehrambene industrije gdje prvo treba navesti Konzum koji posluje i izvan granica Republike Hrvatske, zatim tu je Jamnica, Hotel Opera, tvornica sladoleda Frikom Beograd, tvornica mineralne vode Kiseljak, PIK Vrbovec i Belje.